Algemeen

Netcongestie voorlopig niet voorbij, ondanks ‘bouwen, bouwen, bouwen’

overbelasting elektriciteitsnet

De overbelasting van het elektriciteitsnet is voorlopig niet opgelost. Ook zullen de tarieven de komende jaren verder stijgen. Daarvoor waarschuwt netbeheerder Tennet.

Ondanks steeds grotere extra investeringen in het netwerk kan Tennet de groeiende vraag naar stroom niet bijbenen.

‘Bouwen, bouwen, bouwen’

Tennet investeerde in 2023 in totaal € 7,7 miljard. Dat is 70% meer dan in 2022. Maar de vraag naar stroom blijft harder groeien dan het netwerk wordt uitgebreid. Voor 2024 heeft Tennet voor minstens €10 miljard aan investeringen op de planning staan, in de komende jaren nog meer. “Onze focus ligt primair op bouwen, bouwen, bouwen”, zegt ceo Manon van Beek tegen RTL Nieuws.

Het tienjareninvesteringsplan van Tennet voor de periode 2024-2033 omvat in totaal € 160 miljard, vertelt Van Beek. Dat is gemiddeld € 16 miljard per jaar. Omdat al die investeringen worden doorberekend aan de afnemers van stroom – consumenten en bedrijven –  betekent dat uiteindelijk een stijging van de tarieven.

Stijgende tarieven in 2025 en 2026

Hoeveel de tarieven zullen stijgen, hangt mede af van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen. Tennet moet soms extra stroom inkopen, of bedrijven juist via lage tarieven overtuigen meer af te nemen, om de frequentie van het net op 50 Hertz te houden.  Dat hangt af van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit.

Als de stroomprijs hoog is, dan kost dat Tennet meer dan bij een lagere prijs. In 2022 was de netbeheerder in Nederland nog € 328 miljoen kwijt, maar door de gedaalde stroomprijs is dat afgenomen tot € 186 miljoen vorig jaar.

Maar als de stroomprijzen niet veranderen, dan zullen in 2025 en 2026 de tarieven met circa 15% stijgen, aldus Tennet.

€ 70 erbij in 2024

Eerder werd al bekend de hoogspanningstarieven die Tennet rekent, in 2024 al met 79 tot 81% stijgen. Voor de extrahoogspanningstarieven is dat 117 tot 128%. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat het aandeel van Tennet op de elektriciteitsrekening stijgt van ongeveer €70 in 2023 naar ongeveer € 127 in 2024.

Hoe de ontwikkeling van de kosten na 2026 zal zijn is nog lastig te zeggen, aldus woordvoerder Eefje van Gorp van Tennet. Het is nog lastig om iets te zeggen over de ontwikkeling van de stroomprijzen. En als het stroomnet minder overbelast is, zal Tennet minder extra stoom hoeven inkopen of verkopen.

Nieuwe woningen en bedrijven kunnen nu soms al niet in gebruik worden genomen vanwege de overbelasting van het elektriciteitsnet beschikbaar is. Consumenten wordt gevraagd bewuster om te gaan met stroom, door bijvoorbeeld minder energie te gebruiken tijdens piekuren – van 07.00 tot 09.00 uur ’s morgens en van 17.00 tot 21.00 uur ’s avonds.

Nationalisatie Duitse tak Tennet

Het Nederlandse Tennet is werkzaam in Duitsland en Nederland. Momenteel lopen onderhandelingen om de activiteiten in Duitsland te verkopen aan de Duitse staat. Duitsland wil meer invloed kunnen uitoefenen op het stroomnetwerk. De directie van Tennet rekent op een deal binnen twaalf maanden.

De Duitse activiteiten vormen nu nog zo’n 55% van alles wat Tennet doet. Als deze worden afgestoten, is er volgens het bedrijf nog steeds € 72 miljard nodig voor investeringen in Nederland

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/overbelasting-elektriciteitsnet-voorlopig-niet-voorbij/