Algemeen

Rabo: huizenprijzen evenaren binnenkort piek van 2022

huizenprijzen

Rabobank verwacht dat de huizenprijzen nog vóór komende zomer de piek uit 2022 evenaren. De prijzen stijgen snel vanwege het krappe woningaanbod en de ruimere leenmogelijkheden van kopers. De bank ziet een kleine groei in verkoop van nieuwbouwwoningen.

Rabobank voorspelt al enkele kwartalen op rij dat de huizenprijzen verder stijgen. In december verwachtten de Rabo-economen nog een stijging van 4,5% in 2024. In haar nieuwe kwartaalbericht stelt Rabobank dit bij naar 6,2%. De stijging gaat dus veel sneller dan verwacht.

Ruimer lenen

Een belangrijke oorzaak is dat potentiële kopers sinds dit jaar meer kunnen lenen. De lonen zijn dit jaar met gemiddeld 6% omhooggegaan, volgend jaar komt daar naar verwachting nog eens 4,4% bij. Een modaal inkomen komt daarmee op €44.000 per jaar. De ruimere leenmogelijkheden compenseren de gestegen hypotheekrentes, aldus Rabobank.

Een andere oorzaak is het krappe aanbod van woningen. Afgelopen jaar zijn ruim 182.000 huizen verkocht. Dat aantal was een stuk lager dan in de vijf jaar ervoor, toen jaarlijks zo’n 218.000 woningen van eigenaar verwisselden. Voor dit jaar gaat de Rabobank uit van ongeveer 185.000 transacties.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Groei in verkoop nieuwbouwwoningen

Volgens Rabobank is er op dit moment wel weer een kleine groei te zien in verkopen van nieuwbouwwoningen. Net als bij bestaande bouw geldt dat kopers meer kunnen lenen en daarmee zijn ook nieuwbouwhuizen beter betaalbaar. Onlangs meldde WoningbouwersNL al een herstel van de nieuwbouwmarkt te verwachten.

De afgelopen maanden zijn er al meer nieuwbouwwoningen verkocht en deze trend zet naar verwachting stevig door. Toch gaan de economen ervan uit dat de verkoop voorlopig iets achterblijft bij de periode voordat de rente begon op te lopen. Het overkoken van de woningmarkt, mede door de sterk dalende rentes, stuwde toen de vraag naar nieuwbouwwoningen.

De aantrekkende vraag naar nieuwbouwwoningen zorgt bovendien niet direct voor meer opgeleverde woningen. Woningen die de komende jaren worden verkocht, worden grotendeels pas na 2025 opgeleverd. En pas dan zal dit ook leiden tot doorstroming in de markt van bestaande koopwoningen.

Lees verder onder de afbeelding

transacties

Verschillen in transacties per regio

Omdat er weinig nieuwbouw wordt opgeleverd, loopt het aantal transacties terug. Vorig jaar waren er gemiddeld 5,5% minder transacties. In sommige regio’s ging dat minder hard dan gemiddeld. In de regio Amsterdam, Utrecht en in Haarlem en omgeving bleven de woningverkopen op peil. In Flevoland en Zeeuws-Vlaanderen en in delen van Friesland, Limburg en Gelderland, daalde het aantal transacties juist harder dan gemiddeld.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rabo-huizenprijzen-evenaren-binnenkort-piek-van-2022/