Algemeen

10 Innovaties die momenteel plaatsvinden in de vastgoedwereld

Innovaties vastgoedwereld

De wereld van vastgoed zit nooit stil en de innovaties die we vandaag zien, zouden het gezicht van de sector zoals we die kennen, weleens compleet kunnen veranderen. Als vastgoedprofessional is het cruciaal om met deze nieuwe golf mee te surfen. Laten we samen een duik nemen in de opwindende wereld van innovaties in de vastgoedwereld.

Partnercontent

Blockchaintechnologie

Blockchain is niet meer alleen voor cryptomunten. Integendeel: het is bezig de vastgoedsector grondig te transformeren. Met deze technologie zijn transacties vast te leggen zonder tussenkomst van derden. Hierdoor wordt het proces transparanter en vaak ook een stuk sneller. Stel je eens voor dat je het hele koopproces met een druk op de knop kunt afronden – welkom in de toekomst! Het is niet voor niets dat de Bitcoin koers omhoog gaat de laatste tijd.

Huizen bouwen met slimme technologie

Smart homes zijn geen sciencefiction meer. Dit zijn huizen die zijn uitgerust met technologieën die je het leven makkelijker maken. Van verlichting die zich aanpast aan je stemming, tot verwarmingssystemen die je kunt bedienen met je smartphone; de huizen van morgen worden vandaag al gebouwd. Als vastgoedprofessional is het dan ook slim om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen en ze mee te nemen in je advies aan klanten.

Makelaars die virtual reality gebruiken

Geen tijd om elke open dag te bezoeken? Geen probleem! Makelaars zetten nu virtual reality (VR) in om potentiële kopers door huizen te leiden. Zet een VR-headset op en wandel door je toekomstige woning, gewoon vanuit je eigen woonkamer. Dit is handig voor zowel particuliere kopers als internationale investeerders die niet fysiek aanwezig kunnen zijn voor bezichtigingen. Als vastgoedprofessional kun je ook gebruikmaken van deze technologie om het verkoopproces te versnellen en meer potentiële kopers te bereiken.

Drones in vastgoedmarketing

Marketing in de vastgoedwereld heeft er een nieuwe dimensie bijgekregen met drones. Deze zwevende camera’s bieden spectaculaire luchtfoto’s en video’s van woningen, wat het makkelijker maakt om potentiële kopers te lokken met adembenemende beelden. Tevens trekken deze beelden de aandacht van internationale kopers die op zoek zijn naar luxe woningen. Als vastgoedprofessional is het interessant om te overwegen hoe drones kunnen worden ingezet in je marketingstrategie en hoe dit kan bijdragen aan een betere verkoop.

Meer online onroerendgoedplatforms

De dagen van uitsluitend papieren advertenties zijn geteld. Tegenwoordig gaan we het web op! Online platforms verzamelen alles wat je moet weten over woningen en maken het zoeken en kopen of verhuren van een huis een stuk efficiënter. Hierbij is het met name handig dat er zoveel filters en zoekmogelijkheden beschikbaar zijn, dat je snel en gemakkelijk de perfecte woning kunt vinden voor je klanten.

Co-livingruimtes

Als we denken aan het woord ‘gemeenschap’, dan zien we dat nu weerspiegeld in co-livingruimtes. Het is een plek waar mensen samen wonen, werken en recreëren en tegelijkertijd zowel hun persoonlijke als professionele netwerken uitbouwen. Met name voor jonge professionals en expats is dit een aantrekkelijke optie. En als vastgoedprofessional kun je hierop inspelen door samenwerkingen aan te gaan met co-livingruimtes of deze op te nemen in je aanbod van woningen.

Duurzame woningen

Duurzaamheid is het toverwoord en de vastgoedwereld heeft dit luid en duidelijk gehoord. Energiezuinige huizen, of zelfs energieneutrale woningen, met een kleine ecologische voetafdruk, zijn niet alleen beter voor onze mooie planeet, maar vaak ook voor onze portemonnee. De vraag hiernaar is dan ook enorm toegenomen en ook dat wordt door de vastgoedwereld gehoord.

Co-workingruimtes in woongemeenschappen

De scheidslijn tussen wonen en werken wordt steeds dunner. Eerst na de coronapandemie waarin we massaal gingen thuiswerken, maar ook nu co-workingruimtes steeds vaker geïntegreerd worden in woongemeenschappen. Dit bevordert niet alleen de balans tussen werk en privé, maar stimuleert ook creativiteit en samenwerking. Bovendien is het voor flexwerkers en zelfstandigen een aantrekkelijke optie, omdat ze zo sociale interactie hebben terwijl ze toch op zichzelf kunnen wonen. Als dit soort klanten je doelgroep is, zijn co-workingruimtes zeker iets om te overwegen in je aanbod van woningen.

Crowdfunding in onroerend goed

Crowdfunding, waarbij de kracht van de massa gebruikt wordt om te investeren, zien we ook steeds vaker in de vastgoedwereld. Het is zowel interessant voor de particuliere ‘belegger’, als voor de vastgoedondernemer. Crowdfunding maakt het namelijk mogelijk om al vanaf een klein bedrag mede-eigenaar van onroerend goed te worden.

Zo wordt investeren in vastgoed toegankelijk voor iedereen. Doordat deze investeringen vaak relatief laagdrempelig zijn, heeft het de potentie om een grote groep mensen aan te spreken. Als vastgoedprofessional kun je hierop inspelen door mee te doen aan crowdfundingprojecten of deze mogelijkheid aan te bieden aan je klanten.

Big data analytics

Data is koning, ook in de vastgoedwereld. Met big data analytics zijn betere voorspellingen mogelijk over markttrends, waardoor vastgoedprofessionals besluitvaardiger en nauwkeuriger worden in hun strategie. Hierdoor behalen ze een beter rendement op hun investeringen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/10-innovaties-die-momenteel-plaatsvinden-in-de-vastgoedwereld/