Algemeen

Prijzen koopwoningen in februari met 1% gestegen

Prijzen koopwoningen in een maand tijd met 1% gestegen

In februari 2024 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 1,0% hoger dan in januari. Ten opzichte van februari vorig jaar lagen de prijzen 4,3% hoger. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

In februari bedroeg de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning € 427.279, aldus het Kadaster. Ook het aantal transacties groeit weer. In februari registreerde het Kadaster 13.810 woningtransacties. Dat zijn er 16,5% meer dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden van dit jaar werden er 28.262 woningen verkocht, ruim 13% meer dan een jaar eerder.

2023: prijsdaling voor het eerst in 10 jaar

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Dat laat ook de Hittekaart Woningmarkt van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling zien (zie afbeelding).

Met ruim € 416.000 lag over heel 2023 het gemiddelde prijsniveau 2,9% lager dan een jaar eerder. De sterkste daling kwam in het derde kwartaal, toen de prijzen 5,7% lager waren dan in het jaar ervoor. In 2023 nam ook het aantal transacties af met 5,5% tot in totaal 182.000 verkochte woningen.

Groei consumentenvertrouwen

Eind 2023 kwam de woningmarkt weer in beweging door de groei van het consumentenvertrouwen, ingegeven door de gestabiliseerde hypotheekrente en gestegen inkomens dat jaar. Het jaar eindigde met een gemiddelde koopsomstijging van 1,7%. Die beweging zet dus door in 2024. De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen nog vóór de zomer op het niveau van 2022 terugkeren.

Druk op de woningmarkt

De druk op de woningmarkt nam eind vorig jaar ook meteen toe, meldt BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. De relatieve woningdruk groeide het meest in de regio rondom Deventer en in het noordwesten van Brabant. In de kleinere gemeenten rondom Amsterdam en in de Betuwe nam de relatieve woningdruk juist af, doordat het aantal transacties verminderde en vooral doordat de gemiddelde koopsom flink daalde.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Prijsschommelingen per regio

De prijsschommelingen waren in 2023 niet voor heel Nederland hetzelfde. Zo daalden de prijzen in Utrecht en Noord-Holland met meer dan 5%, terwijl er in Overijssel en Zeeland nog sprake was van een lichte prijsstijging.

Amsterdam is nu wederom de meest verhitte gemeente, gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Gemeenten die flink zijn gestegen in de rangschikking, zijn Utrechtse Heuvelrug, Wageningen, Harderwijk en Vught. Andersom zijn er een paar opvallende dalers, namelijk Zoetermeer, Delft en Helmond. Zie ook de Top 40 van ‘meest verhitte gemeenten in 2023.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijzen-koopwoningen-in-februari-met-1-gestegen/