Algemeen

Huurverhogingen in vrije sector blijven komende jaren beperkt

huurverhogingen vrije sector

In de vrije sector mogen de huren in de komende drie jaar maar beperkt stijgen. Dat heeft de Tweede Kamer gisteravond besloten. Daarmee is de tijdelijke maatregel voor beperkte huurverhoging definitief verlengd tot 2027.

De tijdelijke maatregel zou eind dit jaar aflopen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vreest dat verhuurders in de vrije sector de huren daarna flink zouden verhogen.

De beperking van huurverhoging in de vrije sector is al lang onderwerp van discussie. De bestaande regels zijn gebaseerd op de wet-Nijboer. Die houdt in dat de huurprijsstijging beperkt moet blijven tot óf de inflatie plus 1 procentpunt, of de loonontwikkeling plus 1 procentpunt. Verhuurders moeten jaarlijks bekijken welke van die twee opties het laagste bedrag oplevert en dat als huur berekenen.

De Jonge: situatie onhoudbaar voor verhuurder

Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) wilde de huren alleen nog koppelen aan de lonen en niet meer aan de inflatie. Als verhuurders telkens moeten kijken naar de laagst mogelijke huurverhoging, blijven de huren achter bij de ontwikkeling van lonen en inflatie, gaf hij vorige week aan tijdens een debat. De situatie wordt daarmee onhoudbaar voor investeerders in huurwoningen, zei hij.

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wilde op initiatief van GroenLinks-PvdA juist vasthouden aan de bestaande regels. Kamerlid Habtamu de Hoop verwacht dat dat “het minste risico voor de huurder” oplevert. Naast GroenLinks-PvdA waren ook NSC en ChristenUnie voorstander. De VVD steunde De Jonge, de PVV wilde juist alleen de inflatie als uitgangspunt nemen.

Lees verder onder de tweet:

Golf aan verkoop huurwoningen

Plannen om verhogingen voor de vrije sector huurwoningen te beperken, stuitten vanaf het begin op grote bezwaren van vastgoedbeleggers. De beperking komt bovenop andere fiscale maatregelen die de sector ook al raken, zo gaf onder meer Vastgoedbelang aan. Als gevolg van de kabinetsplannen voor huurmaximering ontstond een verkoopgolf van huurwoningen. Vorig jaar zijn bijna 12.000 meer woningen verkocht door beleggers.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huurverhogingen-in-vrije-sector-blijven-komende-drie-jaar-beperkt/