Algemeen

Kamerverhuur in studentensteden opnieuw duurder

Kamerverhuur in studentensteden opnieuw duurder

De prijzen van kamerverhuur in studentensteden blijven stijgen. Kamers werden het eerste kwartaal 5,1% duurder; appartementen 1,9%. Dat blijkt uit de nieuwste Kamernet Verhuurrapportage.

Ook het aantal studenten dat in de rij staat voor een kamer of appartement is toegenomen. Elke beschikbare kamer (aangeboden op woningverhuurplatform Kamernet) trok gemiddeld 20 belangstellenden, wat een toename betekent van 10,3%. Voor appartementen nam het aantal gegadigden toe van 14 naar 17, een groei van 17,5%.

‘Vergroot beschikbaarheid woningen’

In september vorig jaar leek de kamernood iets afgenomen, volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023. De verwachting was toen echter dat met de herinvoering van de Basisbeurs de vraag weer zou stijgen. Dat lijkt inderdaad te zijn gebeurd. Djordy Seelmann, CEO van Kamernet: “De kloof tussen vraag en aanbod in Nederland wordt steeds groter, wat leidt tot stijgende huurprijzen.”

Seelmann ziet weinig heil in de focus op maatregelen zoals het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur. Hij vindt het belangrijker om beleid te ontwikkelen dat de beschikbaarheid van woningen vergroot. “Het herbestemmen van bestaande ruimtes, zoals kantoorpanden of leegstaande gebouwen naar woonruimtes is een zinvolle strategie die het aanbod vergroot en op lange termijn de betaalbaarheid kan verbeteren.”

Kamers in Amsterdam het hoogst in prijs

Kamernet onderzocht de kamers in 20 studentensteden. Opvallend hoge huurprijzen werden gevonden in Amsterdam (€951), Utrecht (€800), Den Haag (€745) en Haarlem (€741). Beter betaalbare kamers zijn te vinden in Wageningen (€376), Enschede (€381), en Leeuwarden (€304).

Hoogste prijs per vierkante meter in Haarlem

Haarlem spant de kroon wat betreft de prijs per vierkante meter met €51; studenten krijgen hier dus minder ruimte voor hun geld dan in andere steden. Op de tweede plaats staat Amsterdam met een prijs per vierkante meter van €48.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Ook appartementen in hoofdstad het duurst

In sommige steden is het aanbod van appartementen op Kamernet lager dan het aanbod van kamers. Daarom omvat de analyse van de appartementenprijzen slechts 13 Nederlandse steden. Amsterdam staat ook op dit punt bovenaan met een gemiddelde huurprijs van €2.056, gevolgd door Haarlem met €1.740. Steden als Maastricht (€878) en Leeuwarden (€867) bieden meer budgetvriendelijke alternatieven.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Studio’s: zeer gewild maar schaars

Het rapport behandelt ook (over 6 steden) de huurprijzen van studio’s, die steeds populairder worden maar beperkt beschikbaar zijn. Amsterdam spant wederom de kroon met de hoogste gemiddelde huurprijs voor studio’s (€1.396), op de voet gevolgd door Utrecht (€1.198) en Rotterdam (€1.072). Beter betaalbare studio’s worden aangeboden in Groningen (€781) en Enschede (€767).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Een kleine 10% wordt aangeboden door makelaars

In de afgelopen twee jaar publiceerde Kamernet, onderdeel van Housing Anywhere, een jaarlijkse verhuurrapportage over wooneenheden in studentensteden. Vanaf nu verschijnt deze rapportage elk kwartaal. De totale analyse van de huidige rapportage omvat 43.765 wooneenheden.

Daarvan werd 46,7% aangeboden door particuliere eigenaren, 37,5% door huisgenoten, 9,9% door makelaars en 5,9% door anderen. Ruim de helft (52,1%) was gemeubileerd, 35,9% ongemeubileerd en 12% niet voorzien van vloerbedekking.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/kamerverhuur-in-studentensteden-opnieuw-duurder/