Algemeen

Aantal miljoenenwoningen voor tiende jaar op rij toegenomen

miljoenenwoningen

Het aantal miljoenenwoningen is in 2023 voor het tiende jaar op rij toegenomen. Aan het einde van 2023 telde Nederland 197.000 woningen met een waarde van meer dan een miljoen euro, een toename van ruim 1% ten opzichte van 2022.

In de periode van 2020 tot 2022 steeg het aantal miljoenenwoningen van 60.000 naar 195.000. Dit komt neer op een gemiddelde stijging van bijna 50% per jaar. In de periode daarvoor (2013-2019) was de gemiddelde stijging met circa 30% iets lager, maar nog altijd fors. Aan deze grote procentuele stijgingen is in 2023 dus een eind gekomen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: Calcasa

Dit blijkt uit onderzoek van Calcasa. Eind 2023 had ruim 4% van de Nederlandse koopwoningvoorraad een waarde van meer dan € 1 miljoen. De gemiddelde waarde van een miljoenenwoning is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven, met € 1,35 miljoen. Per vierkante meter hoeft er iets minder betaald te worden voor een miljoenenwoning dan een jaar eerder. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een miljoenenwoning is heel licht afgenomen van € 6.600 euro naar € 6.500.

Eind 2023 had ruim 4% van de Nederlandse koopwoningvoorraad een waarde van meer dan € 1 miljoen. De gemiddelde waarde van een miljoenenwoning is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven, met € 1,35 miljoen. Per vierkante meter hoeft er iets minder betaald te worden voor een miljoenenwoning dan een jaar eerder. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een miljoenenwoning is heel licht afgenomen, van € 6.600 naar € 6.500. Vorig jaar bleek ook dat de woonlasten voor zulke woningen bovengemiddeld sterk stegen.

Miljoenengemeenten, -buurten en -straten

Amsterdam blijft de gemeente met de meeste miljoenenwoningen van Nederland. Daar staan ongeveer 20.000 woningen van een miljoen of duurder. Den Haag volgt met ongeveer de helft van dat aantal. Hierna volgen Rotterdam, Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden) en Utrecht. Bloemendaal is nog altijd de koploper wat betreft het percentage miljoenenwoningen. Ongeveer de helft van de woningen in deze gemeente heeft een waarde boven het miljoen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Aantal miljoenenwoningen per gemeente. Bron: Calcasa

De buurt met de meeste miljoenenwoningen is net als vorig jaar het Haagse Statenkwartier. Ondanks een lichte daling staan hier nog altijd ruim 1.300 miljoenenwoningen. In de Heemsteedse Dreef in Heemstede zijn dat er ruim 1.250, waarna, Blaricum-Dorp, de Vogelwijk in Den Haag en Kralingen-Oost in Rotterdam volgen met ongeveer 1.000 miljoenenwoningen.
De Konijnenlaan in Wassenaar is dit jaar opnieuw de duurste straat van Nederland. Een woning in deze straat is gemiddeld € 3,1 miljoen euro. De Oranje Nassaulaan is de duurste straat in de regio Amsterdam. Een woning kost hier gemiddeld € 2,6 miljoen euro.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/aantal-miljoenenwoningen-voor-tiende-jaar-op-rij-toegenomen/