Algemeen

Doorstromers zetten in mei €211.000 aan overwaarde in

doorstromers

Doorstromers zetten in mei meer overwaarde in bij de aanschaf van een nieuwe woning. Het verschil tussen de gemiddelde hypotheeksom en de marktwaarde was in mei € 211.000; het hoogste ooit. Dat blijkt uit cijfers van hypothekenplatform HDN.

Lees verderop in dit artikel: Recordboete voor hypotheekadviseur van € 185.000

Gemiddeld leenden kopers in mei € 363.000 voor een nieuw huis waar ze € 574.000 voor moesten betalen. “Nu de huizenprijzen al enkele maanden fors stijgen, zien we ook het belang van overwaarde toenemen bij de financiering van de nieuwe woning”, aldus HDN. Doorstromers hoeven dan minder te lenen.

20% meer aanvragen dan mei 2023

In mei werden circa 37.500 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dat is een stijging van meer dan 20% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder (30.647). De maand mei heeft doorgaans iets minder aanvragen dan april (45.000) vanwege enkele feestdagen en de meivakantie.

De bulk van de aanvragen was daadwerkelijk bedoeld voor de aanschaf van een nieuw huis.

De kopersmarkt blijft het goed doen en is met circa 23.500 aanvragen terug op het niveau van 2021, de periode vóór de sterke rentestijgingen. Het aantal aanvragen in de niet-kopersmarkt steeg met zo’n 3.000 aanvragen naar 14.000. Daarvan was zo’n driekwart een (onderhandse) verhoging of tweede hypotheek.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Hypotheekrente: wachten op rentebesluiten

Afgelopen week waren er iets meer wijzigingen in de hypotheekrente dan de week ervoor, maar het zijn er nog steeds niet veel, meldt Van Bruggen Adviesgroep. De gemiddelde hypotheekrentes stegen heel licht. Donderdag 6 juni komt de Europese Centrale Bank (ECB) met een rentebesluit. Beleggers verwachten nog steeds een renteverlaging van 0,25%. Maar er is wel meer onrust onder beleggers, omdat de voorlopige inflatiecijfers over mei een stijging laten zien naar 2,6%. In maart en april was de inflatie 2,4%.

Recordboete voor hypotheekadviseur van € 185.000

Het Kifid heeft een hypotheekadviseur een boete van € 185.000 plus rente opgelegd omdat hij verzuimde een echtpaar een overlijdensrisicoverzekering te adviseren. Het is een van de hoogste schadevergoedingen die het Kifid, voluit het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, ooit heeft toegekend, aldus HomeFinance.

De adviseur sloot in 2018 een hypotheek af voor het echtpaar van € 437.079. De man overlijdt binnen een jaar. De weduwe dacht dat een deel van de hypotheekschuld voldaan kon worden van de overlijdensrisicoverzekering, maar die bleek niet afgesloten te zijn. Uit documenten die de hypotheekadviseur zelf overlegde voor de zitting, zoals ingevulde vragenlijsten en gespreksnotities, bleek echter dat het paar die dekking wel wilde.

Het Kifid concludeert dat gezien het grote verschil in beide inkomens de adviseur zelf ter sprake had moeten brengen dat het voor de vrouw bij het overlijden van haar echtgenoot bijzonder lastig zou worden de maandlasten op te brengen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/doorstromers-zetten-in-mei-ruim-e-200-000-in-om-een-huis-te-kopen/