Algemeen

Huizenkoper houdt zich nog niet bezig met overstromingsrisico

Huizenkoper houdt zich nog niet bezig met overstromingsrisico

Huizenkopers zijn zich nog amper bewust van het mogelijke overstromingsrisico van de woning die zij op het oog hebben. Integendeel, woningen aan het water hebben nog steeds een pré.

De beelden van overstroomde straten in Beieren hebben ongetwijfeld een (tijdelijk) schrikeffect, ook op woningzoekenden. Maar over het algemeen houden huizenkopers zich nog niet echt bezig met het risico op overstroming, blijkt uit onderzoek van Lianne Hans van het Kadaster.

Prijseffect

Als woningeigenaren rekening houden met de mogelijke gevolgen van overstromingen, dan zou er een prijseffect zichtbaar moeten zijn: woningen in de buurt van water zouden dan tegen een lagere prijs moeten zijn verkocht dan woningen zonder dit risico. Op deze veronderstelling baseerde Lianne Hans haar onderzoek.

Krapte op woningmarkt

Maar wat blijkt: woningen met een grotere kans op overstroming zijn niet duidelijk goedkoper dan woningen zonder overstromingsrisico. In het verleden was dit wél het geval: woningen met een kleine of middelgrote kans op overstroming hadden gemiddeld een lagere prijs dan woningen zonder dit risico. Maar juist voor deze woningen is er sinds 2016 een sterkere prijsstijging te zien dan voor woningen zonder overstromingsrisico.

Hierdoor is er de laatste jaren geen duidelijk prijsverschil meer. Door de krapte op de woningmarkt spelen factoren als overstroming mogelijk een minder grote rol, stelt de onderzoekster.

‘Mooi wonen aan het water’

Uit het onderzoek blijkt zelfs een omgekeerd effect: water is een trekker. Hoe dichterbij, hoe hoger de prijs van de woning. Maar als de resultaten voor dit ‘Mooi wonen aan het water’-effect worden gecorrigeerd, dan lijken kopers toch in beperkte mate overstromingsrisico’s mee te wegen bij de aankoop van een nieuwe woning in de buurt van water. Die uitkomst is in lijn met eerdere onderzoeksresultaten.

Toenemend bewustzijn

Wel worden consumenten zich meer bewust van de risico’s van overstroming: o.a. door recente overstromingen, zoals eind 2023 in Limburg, de Ardennen en de Eifel. Ook de aandacht van de media voor de effecten van klimaatverandering speelt mee. Dit toenemende bewustzijn kán in de toekomst leiden tot een andere prijsvorming in risicogebieden. Maar ook marktomstandigheden spelen een belangrijke rol.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek werkte Lianne Hans met verschillende datasets van het Kadaster en Rijkswaterstaat. De basis is een dataset van alle woningtransacties in de periode 2009 tot en met het eerste halfjaar van 2023 uit de Basisregistratie Kadaster. Daaraan zijn gegevens over de woningen vanuit de Basisadministratie Gebouwen gekoppeld. Bij appartementen zijn alleen de grondgebonden woningen meegenomen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/huizenkoper-houdt-zich-nog-niet-bezig-met-overstromingsrisico/