Algemeen

Rechter: nieuwe box 3-regeling nog steeds discriminerend

box 3

Vastgoedbeleggers krijgen waarschijnlijk miljarden euro’s aan teveel betaalde box 3-belasting terug. De Hoge Raad heeft bepaald dat de nieuwe, tijdelijke vermogensredementsheffing opnieuw onwettig verklaard.

Dat betekent dat veel Nederlanders waarschijnlijk miljarden euro’s terug krijgen, die ze te veel aan belasting hebben betaald. Dat melden diverse nieuwsbronnen, onder andere Nu.nl.

Het vermogensrendementsheffing, of ‘box 3-belasting’ is de belastinting op het rendement op vermogen, zoals rente op spaargeld, inkomsten uit woningverhuur en koerswinst van aandelen.

Fictief rendement te hoog

Deze spaarders, beleggers en vastgoedinvesteerders hebben de afgelopen jaren belasting betaald over een fictief rendement. Maar dat was in veel gevallen hoger dan het werkelijke rendement. Daardoor hebben ze naar hun mening te veel belasting betaald.

Op 24 december 2021 gaf de Hoge Raad hen gelijk. De Raad verwees de vermogensrendementsheffing naar de prullenbak. Volgens de hoogste rechter schendt de Nederlandse overheid met de regeling het discriminatieverbod uit het Europees mensenrechtenverdrag en maakt zij ook inbreuk op het eigendomsrecht uit dat verdrag. De Hoge Raad veroordeelde het kabinet daarom tot ‘herstelbetalingen’. De Belastingdienst moest alle aanslagen opnieuw berekenen en de te veel geïnde belasting terugbetalen.

Ontevredenheid bleef bestaan

Dat gebeurde ook. Het fictieve rendement wordt sindsdien nauwkeuriger bepaald. Deze nieuwe regeling was als tussenoplossing bedoeld. Het kabinet wil op termijn het werkelijke rendement op vermogen gaan belasten, maar die ‘ideale’ oplossing is erg ingewikkeld om te implementeren en kan pas in 2027 of 2028 worden ingevoerd.

Maar de ontevredenheid bleef bestaan, vooral onder vastgoedeigenaren en beleggers in aandelen. Onder meer Vastgoed Belang maakte toen bezwaar. Zij besloten ook tegen het nieuwe beleid te procederen. Met succes, zo bleek donderdag. Volgens de rechter kan ook de nieuwe regeling juridisch niet door de beugel.

De Hoge Raad oordeelde dat het huidige beleid nog steeds inbreuk maakt op het discriminatieverbod en het eigendomsrecht. Dit betekent dat het kabinet de gedupeerden moet compenseren over de jaren dat ze te veel belasting hebben betaald. Ook moet er nieuw beleid komen waarin vermogenden belasting betalen over het werkelijke rendement.

Tegenvaller nieuw kabinet

De uitspraak is meteen een grote financiële tegenvaller voor het toekomstige kabinet. Demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij zei eerder in de Tweede Kamer dat de rekening kan oplopen tot miljarden euro’s, afhankelijk van wanneer nieuw beleid is ingevoerd. Deze uitgaven zijn niet opgenomen in de begroting van het kabinet dat binnenkort aantreedt.

Wel besliste de Hoge Raad dat het aan de betreffende belastingbetalers is om te bewijzen dat ze te veel hebben betaald. Er zijn ongeveer twee miljoen Nederlanders die belasting betalen in box 3 en in principe kan de uitspraak voor elk van hen gevolgen hebben.

Kosten niet meegenomen

Cor Overduin staat de procederende belastingbetalers bij en is deels verrast door de uitspraak. Dat de Hoge Raad het gewijzigde kabinetsbeleid heeft afgekeurd, verbaast hem niet. “Maar het is wel opmerkelijk dat de rechter zegt dat je kosten niet mee mag nemen bij het bepalen van je werkelijke rendement”, zegt Overduin tegen Nu.nl.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kosten die vastgoedeigenaren maken voor het onderhoud aan woningen die ze verhuren. Volgens Overduin heeft dat wel degelijk veel invloed op het rendement dat je met zo’n woning maakt.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rechter-nieuwe-box-3-regeling-nog-steeds-onwettig/