Algemeen

Regeerakkoord: veel bestaand beleid voor woningmarkt wordt voortgezet

regeerakkoord woningmarkt

PVV, VVD, NSC en BBB hebben vandaag de uitwerking van hun plannen voor de komende jaren gepresenteerd. Dit staat er in het regeerakkoord over de woningmarkt.

Dit bericht wordt aangevuld

Het kabinet houdt, net als voorgaande kabinetten, vast aan het doel van de bouw van 100.000 woningen per jaar. Dit moet gebeuren door meer gebieden voor grootschalige woningbouw aan te wijzen, maar ook door het ‘straatje erbij’-principe aan de randen van dorpen en steden. Hiervoor is de komende jaren €5 miljard beschikbaar. Daarnaast komt er €2,5 miljard beschikbaar om alle nieuwe woningen goed bereikbaar te maken.

Veel bestaand beleid wordt voortgezet. Zo moet er meer gebouwd worden voor lage- en middeninkomens en voor ouderen. Minimaal 30% van de woningbouw moet sociale huur worden. Ook zet het kabinet in op het ombouwen, optoppen en splitsen van bestaande panden. Belemmerende regels die procedures vertragen, moeten verdwijnen.

Overdrachtsbelasting verlaagd

Investeren in de woningbouw moet ook weer meer gaan lonen. Daarom wordt bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting verlaagd. Hierdoor moet de vrije huursector een stimulans krijgen.

Verder wil het kabinet de voorrang voor statushouders op de huurmarkt verbieden. Gemeenten hebben in de wet nu nog de optie om hiervoor te kiezen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Mona Keijzer: elke woning is er één

Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO): “Elke woning is er één. We moeten echt gaan bouwen voor al die mensen die op een huis wachten, zodat Nederlanders weer zicht hebben op de toekomst. Dat begint met een goede, betaalbare woning in een prettige en bereikbare leefomgeving. Daar wil ik ruimte voor maken.”

Reactie Vastgoed Belang op regeerakkoord woningmarkt

Reactie Vastgoed Belang op de regeringsplannen: in plaats van enkel te focussen op nieuwbouw is het behoud van de bestaande huurvoorraad essentieel om de grote druk op de woningmarkt te verlichten. De overheid mist kansen door de overdrachtsbelasting voor vastgoed zonder woonfunctie niet te verlagen. Dit belemmert particuliere beleggers bij het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen. Om de woningmarkt gezond te houden, is het noodzakelijk dat het kabinet de regeldruk voor particuliere vastgoedbeleggers verlaagt.

Lees alles over het regeerakkoord op de website van de Rijksoverheid

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/regeerakkoord-veel-bestaand-beleid-voor-wonen-doorgezet/