Algemeen

Hoogste huurprijzen vind je in Nederland

Hoogste huurprijzen vind je in Nederland

De huurprijzen in 28 Europese steden zijn in het derde kwartaal met 4,3% gestegen. Rome staat nu aan kop, Amsterdam is nipt tweede. Daarna volgen Den Haag en Utrecht.

Dat blijkt uit de International Rent Index over het derde kwartaal van Housing Anywhere, een Europees platform voor woningverhuur. Er werden 88.823 accommodaties geanalyseerd in 28 steden.

Rome is duurste stad om te huren

In Rome zijn de huurprijzen het hardst gestegen, met 28,2% op jaarbasis. Daardoor is die stad nu het duurst om te huren (€2.500 per maand). Met een miniem verschil (€2.490 per maand) staat Amsterdam – begin dit jaar nog aan kop – nu op de tweede plaats van dure steden om te huren. De huurprijs voor een gemeubileerd appartement in Amsterdam steeg met 10% op jaarbasis.

Na Rome en Amsterdam vullen Den Haag en Utrecht (beide €1.950) de top 3 aan, gevolgd door Parijs (€1.908).

Appartementen in Nederland

De Nederlandse huurprijzen voor appartementen zijn fors gestegen. Waar je een jaar geleden nog gemiddeld €1.600 betaalde voor een gemeubileerd appartement in Den Haag, ligt de gemiddelde huurprijs nu op €1.950: een stijging van 21,9% op jaarbasis.

Ook in Amsterdam en Rotterdam (€1.790) gingen de huurprijzen in een jaar tijd omhoog, met respectievelijk 10,5% en 10,7%. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar is in Den Haag nu juist een lichte daling (-1,3%) te zien.

Ook in de rest van Europa namen de huurtarieven toe. In alle onderzochte Europese steden stegen de huurprijzen voor appartementen gemiddeld met 4,1% op jaarbasis en met 1,5% in vergelijking met het vorige kwartaal.

Dalende huurprijzen

Maar er zijn ook steden waar de huurtarieven dalen. Zoals in Frankfurt, Berlijn en Milaan. De reden is onbekend. De laagste prijzen voor appartementen vind je nu in Boedapest (€850); hier werd een daling van 12,1% genoteerd.

Studentenkamers

in de International Rent Index zijn ook kamerprijzen onderzocht. In Europa is het derde kwartaal vaak een drukke periode waarin veel studenten verhuizen in aanloop naar het nieuwe studiejaar. Tijdens deze maanden kunnen de prijzen schommelen. De huur voor kamers steeg met 2,4% vergeleken met het tweede kwartaal en ligt 3,8% hoger dan vorig jaar.

In Nederland is de situatie anders. Studenten beginnen al vroeger in het jaar met het zoeken naar een nieuwe kamer, waardoor de piek in de huurprijzen zich al in het tweede kwartaal voordoet. Nu zijn de prijzen weer wat aan het stabiliseren.

Amsterdam duurste stad om kamer te huren

Ondanks deze kwartaaldalingen is er op jaarbasis toch sprake van stijging in de huurprijzen. Amsterdam is nu de duurste stad om een kamer te huren, met een gemiddelde prijs van €984, wat een stijging van 4,6% betekent vergeleken met vorig jaar.

In Den Haag groeiden de kamerprijzen met 6,3% op jaarbasis. De gemiddelde huurprijs is €850 per maand. In Rotterdam ligt de gemiddelde huurprijs van een studentenkamer nu op €823, een stijging van 9,7% ten opzichte van vorig jaar.

Wet betaalbare huur

Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere: “Veel studenten hebben moeite om een betaalbare kamer te vinden in de stad waar ze studeren of willen studeren. Hoewel de invoering van de Wet betaalbare huur zou moeten leiden tot lagere huurprijzen, zal dit uiteindelijk het aanbod verkleinen, wat de druk op de huurmarkt alleen maar vergroot.

“Om het tekort aan betaalbare woonruimte effectief aan te pakken, zou het verstandig zijn als het kabinet focust op het uitbreiden van het woningaanbod, zowel voor studenten als andere huurders.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hoogste-huurprijzen-vind-je-in-nederland/