Algemeen

Bijna 40% minder huurwoningen vrije sector: ‘markt is volledig uit balans’

huurprijzen

Het aanbod van huurwoningen in het vrije segment daalt met ruim 37%. Dat blijkt uit huurcijfers over het derde kwartaal van 2024 van Pararius. Hierdoor bestaat nog 8% van de woningvoorraad uit vrije sector huurwoningen.

In totaal kwamen in het derde kwartaal 12.368 huurwoningen in de vrije sector beschikbaar voor nieuwe huurders. Een jaar eerder waren dat er nog 15.794, zo blijkt uit de Huurmonitor van Pararius. De cijfers van het woonplatform zijn gebaseerd op 15.794 woningen die in het derde kwartaal van 2024 werden afgemeld, nadat ze online te huur zijn aangeboden.

Huurprijs steeds vaker onbetaalbaar

Naast het schaarsere aanbod is een huurwoning in de vrije sector voor steeds minder mensen betaalbaar. De gemiddelde vierkantemeterprijs stijgt ten opzichte van een jaar eerder met 7,4% naar gemiddeld ongeveer €1.750 per maand.

Verhuurders eisen vaak dat een huurder een bruto maandinkomen heeft dat ten minste drie keer de huurprijs is. Dat komt neer op een minimaal bruto-inkomen van €5.254,82. Hiermee ligt de minimale inkomenseis voor een gemiddelde vrije sector huurwoning in Nederland ver boven het modale inkomen van 2024. “Een gemiddelde huurwoning in de vrije sector is voor modale inkomens niet te betalen”, aldus directeur Jasper de Groot van Pararius.

Markt uit balans

Door deze ontwikkelingen raakt de markt volledig uit balans, zegt De Groot. Vraag en aanbod in vrije sector huurwoningen sluiten totaal niet op elkaar aan. Dat blijkt vooral bij woningen met een huurprijs tot €1.157 tot €1.500 per maand. Van alle reacties op een te huur staande woning op het platform van Pararius gaat het in 58% om deze prijscategorie, terwijl dit segment slechts 32% van het vrije sector huuraanbod op Pararius vertegenwoordigt.

Ook groeit de disbalans in de woningvoorraad. “De woningvoorraad bestaat momenteel voor minder dan 8% uit vrije sector huurwoningen, 32% is een sociale huurwoning en 60% is een koopwoning”, zegt De Groot. “8% was al echt veel te weinig voor mensen die niet sociaal mogen huren en niet willen of kunnen kopen en dat aandeel neemt steeds verder af.”

Uitponden blijft toenemen

De verkoop van vrijgekomen huurwoningen door beleggers, als gevolg van onder meer gestegen belastingdruk, blijft doorgaan. In Q3 van 2024 verschoven op het platform van Pararius 2.051 woningen van de huurmarkt naar de koopmarkt. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden werden nog 1.261 woningen uitgepond. Hierdoor groeit het percentage koopwoningen dat uit de huurmarkt afkomstig is met 9%.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Door uitponden komen vooral goedkopere woningen met een laag energielabel vrij, meldt ABN Amro. Invloed op de verkoopprijzen van koopwoningen heeft het niet; die blijven maar stijgen.

Huurprijsontwikkeling steden

In Eindhoven en Amsterdam ging de gemiddelde huurprijs per vierkante meter omlaag. In de hoofdstad gaat het om een daling van 1,7% naar gemiddeld €26,96 voor nieuwe huurders. In Eindhoven betalen nieuwe huurders 3% minder (gemiddeld €17,65 per vierkante meter), waarmee de huurprijs onder het landelijk gemiddelde van €18,28 per vierkante meter blijft.

Als mogelijke oorzaak van die daling noemt Pararius dat in het afgelopen kwartaal naar verhouding meer grotere woningen zijn verhuurd. De huurprijs per vierkante meter valt dan lager uit dan die van kleinere huurwoningen.

In veel andere steden, zoals Den Haag en Rotterdam, steeg de gemiddelde huurprijs per vierkante meter. In Den Haag gaat het om een toename van 6,4% naar €20,44, in Rotterdam was de stijging 10% naar €20,93. De hoogste huurprijzen per vierkante meter betalen huurders in Amsterdam (€26,96), Amstelveen (€22,39), Zandvoort (€21,66) en Haarlem (€21,64).

Dalende huurtransacties

NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) komen in een overzicht van huurmarktcijfers over het derde kwartaal tot dezelfde sombere conclusies als Pararius. Het aantal huurtransacties is bijna 19% lager dan een jaar geleden, terwijl de huurprijzen bijna 7% zijn gestegen. De cijfers zijn gebaseerd op ongeveer 25.000 huurtransacties in de middenhuur en vrije sector op jaarbasis.

Ook NVM en VGM NL signaleren dat huren in de vrije sector voor een steeds kleinere groep mensen een optie is. Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter NVM Wonen spreekt over een ‘uitpond-tsunami’. “Die zorgt ervoor dat groepen die niet willen of kunnen kopen, op deze manier de toegang tot de woningmarkt wordt ontzegd”, zegt Gerssen.

Oproep aan minister

Jonge mensen moeten noodgedwongen thuis blijven wonen, scheidende stellen kunnen geen kant op en ondernemers die belegden zien hun pensioen verdampen, aldus de vakgroepvoorzitter. NVM doet daarom opnieuw een oproep aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om in te grijpen op de huurmarkt.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/bijna-40-minder-huurwoningen-vrije-sector-markt-is-volledig-uit-balans/