Algemeen

Bijna helft woningen binnen tien jaar energieneutraal

Bijna helft woningen binnen tien jaar energieneutraal. Bron: Slimster

Zo’n vier op de tien Nederlanders verwachten dat hun huis binnen tien jaar volledig energieneutraal is. Ongeveer hetzelfde percentage vindt die verduurzaming van woningen ook behoorlijk of zeer belangrijk.

Vooral onder jongeren leeft het idee dat ze vóór 2035 wonen zonder energierekening. Bij bejaarde generaties is het een minder groot onderwerp, blijkt uit onderzoek van het duurzaamheidsplatform Slimster.nl onder 1000 respondenten.

Huurders meest positief

In hun houding tegenover energieneutraal wonen blijken huurders iets optimistischer dan woningeigenaren: 40,6% procent van de huurders verwacht binnen tien jaar energieneutraal te wonen, tegenover 37,5% van de huiseigenaren. Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, noemt dat opvallend: “Huurwoningen worden toch vaak gezien als het ondergeschoven kindje in de energietransitie, maar huurders lijken nu het gevoel te krijgen dat verhuurders – al dan niet onder druk van regelgeving – wel degelijk sneller verduurzamen. Vaak betaalt men daardoor iets meer huur, maar wordt dat gecompenseerd door een besparing op de energierekening.”

Verwachting energieneutrale woning binnen 10 jaar. Bron: Slimster
Verwachting energieneutrale woning binnen 10 jaar. Bron: Slimster

Vooral jongeren optimistisch

Twintigers zijn volgens het onderzoek het meest positief gestemd: 60% verwacht binnen tien jaar energieneutraal te wonen, tegenover slechts een kwart van de vijftigers. Over het belang van energieneutraal wonen zijn jongvolwassenen het meest uitgesproken: zowel het percentage dat zo’n duurzaam huis belangrijk als onbelangrijk vindt, is onder deze groep het hoogst. Veertigers en vijftigers lijken er minder mee bezig te zijn. Bij deze groepen scoort vooral de neutrale mening hoog.

Belang energieneutrale woning. bron: Slimster
Belang energieneutrale woning. bron: Slimster

Warmtepomp en zonnepanelen

“Het is goed om te zien dat veel Nederlanders intrinsiek gemotiveerd zijn om hun huis te verduurzamen”, zegt Schuurman. “Maar voor anderen is het belangrijk om de bijkomende voordelen van verduurzamen, zoals meer comfort en lagere kosten, te benadrukken.” Van alle duurzame maatregelen maakt de overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een warmtepomp vaak de meeste impact. Daarnaast denkt de meerderheid van de Nederlanders dat zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, ondanks het aflopen van de salderingsregeling in 2027. Energieneutraal wonen kan ook een oplossing zijn voor de hinder die nieuwbouw ondervindt van netcongestie: de beperkte capaciteit op het stroomnet wordt een bottleneck voor woningbouwprojecten.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/bijna-helft-woningen-binnen-tien-jaar-energieneutraal/