Recordaantal hypotheekaanvragen ook in eerste maand 2020
Consumenten kwamen eind vorig jaar massaal in beweging om hun hypotheek over te sluiten na de enorme daling van de hypotheekrente. De Hypotheekshop noteerde in het vierde kwartaal van 2019 een recordaantal hypotheekaanvragen. Idem in januari.
Volgens directeur Mark de Rijke hebben zowel de lage rente als de landelijke campagne ‘Aflossingsblij’ hieraan bijgedragen. De gestegen huizenprijzen en de toegenomen alternatieven om overwaarde te verzilveren zorgen ervoor dat veel (bejaarde) huiseigenaren nu hun hypotheek verhogen voor verbouwing, onderhoud, pensioenaanvulling, consumptieve besteding of schenking aan de kinderen. Ook aflossing van duurdere consumptieve kredieten is op dit moment een veelgehoorde wens.
Lees ook: Niet oversluiten hypotheek kost geld
Aanvraagpiek houdt ook in januari aan
De aanvraaghausse van hypotheken houdt ook in het nieuwe jaar aan: afgelopen maand leverde weer een recordmaand op. Met ruim 39.000 hypotheekaanvragen belandde januari in de top vijf van maanden met het hoogste aantal aanvragen (gemeten sinds 2011, HDN). Van de laatste vier maanden staan er nu drie maanden in deze top vijf: ook oktober en november kenden een aanvraagpiek. Juni 2015 en november 2016 maken de top vijf vol.
Hoewel de meeste hypotheken nog altijd worden gesloten in verband met de aankoop van een woning, neemt het aandeel oversluitingen en verhogingen nog steeds toe. In januari betrof maar liefst één op de drie aanvragen een verzoek tot herfinanciering of extra opname. Vaak in verband met verbouwing of onderhoud aan de woning, maar ook voor schenking, pensioenaanvulling of een consumptieve besteding.
Hypotheekvoorwaarden volgen marktbeeld
De hypotheekketen bracht ook in kaart welke hypotheekvoorwaarden belangrijk gevonden worden. De actualiteit veroorzaakte de nodige veranderingen. De Inkomensbepaling Loondienst voor het vaststellen van het inkomen bij het aangaan van een hypotheek is de grootste stijger binnen de voorkeurshypotheekvoorwaarden. Steeds meer geldverstrekkers accepteren de Inkomensbepaling Loondienst voor aanvragers in loondienst.
Restschulden en dubbele lasten verleden tijd
Restschulden en dubbele lasten zijn de grootste dalers. Als de huidige woning nog niet was verkocht, stelden geldverstrekkers nog niet zo lang geleden als voorwaarde dat de klant gedurende twee jaar in staat moest zijn om dubbele lasten te voldoen. Nu is dat meestal zes maanden. In het vierde kwartaal 2019 was volgens De Hypotheekshop nog slechts in 1% van alle aanvragen van huiseigenaren sprake van een restschuld.
Aflossingsvrije hypotheek behouden
Het boetevrij kunnen aflossen heeft volgens De Rijke duidelijk aan belang gewonnen, voornamelijk doordat het niet altijd mogelijk is om de volledige overwaarde te overbruggen. Ook de geldigheidsduur van de hypotheekofferte wordt belangrijker gevonden. Tot slot blijken mensen met fiscale rechten van voor 2013 veel waarde aan hun aflossingsvrije hypotheek te hechten. Dit vanwege de betere betaalbaarheid daarvan. Zij kunnen deze tot maximaal 50% van de woningwaarde voortzetten met behoud van recht op renteaftrek.
Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/lagere-rente-brengt-hypotheekklant-in-beweging/