Algemeen

Verkoop huurwoningen leidt tot biedingenstrijd starters

overbieden starters

De verkoop van voormalige huurwoningen door beleggers leidt tot een biedingenstrijd onder koopstarters. Zeker in de grote steden is overbieden weer de norm geworden. Vooral kleine, zogeheten ‘box 3-beleggers’ die hun bezit uitponden profiteren hiervan.

Vooral kleine appartementen in de grote steden die onder de liberaliseringsgrens van
1.026,71 per maand vallen, verschijnen door het fiscale regime en de voorgenomen huurwetgeving steeds vaker op de koopmarkt. Die woningen worden onder de NHG-grens van € 435.000 aangeboden, waardoor ze interessant zijn voor starters.

Dat blijkt uit een rondgang van Vastgoedmarkt langs enkele beleggers en makelaars. investeerders met een portefeuille van drie tot tien woningen, verkochten het afgelopen jaar zo’n 4.600 woningen aan starters. In 2022 waren dat er 3.700, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Daarbij komt dat vorig jaar ruim tienduizend voormalige beleggingswoningen onder de toenmalige NHG-grens van € 355.000 zijn verkocht.

Afnemend huuraanbod

Demissionair minister De Jonge van volkshuisvesting wil de huurmarkt strenger reguleren. In 2023 waren er al steeds meer signalen dat de strengere regels voor woningverhuur leiden tot een afnemend aanbod van huurwoningen. In het vierde kwartaal was bijna 8% van alle woningen die in de verkoop stonden een voormalige huurwoning. In het derde kwartaal was dit nog 7%. Deze toename zet de trend voort die in het vierde kwartaal van 2022 begon, toen een groeiend aantal particuliere beleggers ervoor koos om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. Dit wordt uitponden genoemd.

Lees ook: ‘Investeerders woningmarkt minder actief, maar hun aandeel groeit’

Bewust lage vraagprijs

Jerry Wijnen, voorzitter MVA. Foto: MVA

Deze ‘uitpondgolf’ onder beleggers lijkt te leiden tot een biedingenstrijd bij koopstarters. In Amsterdam worden appartementen van rond de 50 m2 aangeboden voor een prijs tussen de € 350.000 en 450.000. Dit zijn bewust scherpe vraagprijzen om zoveel mogelijk geïnteresseerden te trekken, zegt Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, tegen Vastgoedmarkt. “Daarna begint de biedingsstrijd. Starters verwachten ook niets anders.”

“Het zijn bewust scherpe vraagprijzen. Daarna begint de biedingstrijd. Starters verwachten niets anders”

– Jerry Wijnen, voorzitter MVA

Het uitponden zorgt voor meer koopwoningen, maar goedkoper worden ze bepaald niet, blijkt uit het onderzoek. Jonge kopers die € 50.000 of € 60.000 overbieden zijn geen uitzondering, maar ook ouders leveren een forse bijdrage.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/verkoop-huurwoningen-leidt-tot-biedingenstrijd-starters/