Grote politieactie in Rotterdam tegen verhuurmakelaars van ‘spookwoningen’
Driehonderd medewerkers van de FIOD en de politie doorzochten woensdag 18 november panden in Rotterdam in een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijk malafide verhuurmakelaars. Die worden verdacht van het witwassen van crimineel geld en het verhuren van zogeheten ‘spookwoningen’.
Het gaat volgens de NOS om zestien woningen en twee bedrijfspanden die de makelaars verhuren. Bij de inval zijn een 23-jarige en twee 26-jarige Rotterdammers aangehouden. Dergelijke foute verhuurmakelaars helpen criminelen om anoniem een pand te huren en vormen zo een groot probleem. In de regio Rotterdam wordt met een integrale aanpak stevig ingezet op de aanpak van malafide verhuurders.
Illegale verhuur van luxe woontorens tot portiekwoningen
Malafide verhuurmakelaars houden criminelen uit het zicht van de overheid door de huur contant te ontvangen. Daarnaast voeren ze geen screening uit en laten ze de huurder niet inschrijven op het adres. Daardoor kunnen criminelen de spookwoningen ongemerkt gebruiken voor bijvoorbeeld illegale prostitutie of het opslaan van drugs, wapens of geld. Volgens het onderzoeksteam gaat het om allerlei soorten panden, van luxe woontorens tot rijtjeshuizen en portiekwoningen.
“De dubieuze verhuurmakelaars faciliteren criminelen en vormen zo een schakel tussen onder- en bovenwereld”, zegt Bert Langerak, directeur opsporing van de FIOD. Hij maakt zich zorgen over de enorme geldstroom die er in het circuit omgaat. Soms worden miljoenen euro’s aan contant geld gevonden.”
In Rotterdam lopen ze voorop bij de aanpak van malafide makelaars, omdat een integrale aanpak wordt gehanteerd. “Verschillende instanties zoals de politie, de FIOD, de Belastingdienst, het OM en de gemeente trekken samen op”, zegt Wim Hoonhout van de politie Rotterdam tegen de NOS.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Malafide verhuurmakelaars niet welkom in regio Rotterdam. Rotterdam – Verhuurders die hun pand verhuren, realiseren zich niet dat… https://t.co/X2NOu0qQ7I #Rotterdam via @Politie /
— Politie Rotterdam eo (@Politie_Rdam) November 18, 2020
Politie: dweilen met de kraan open
Het feit dat makelaar een vrij beroep is, maakt het extra lastig. “We begonnen met een groep van 120 makelaars die betrokken zijn bij een of meerdere incidenten. Maar in de hele regio Rotterdam zijn zo’n 6.000 makelaars actief. Dat maakt het moeilijk om er grip op te krijgen”, zegt Hoonhout. Het voelt voor de politie soms als dweilen met de kraan open. “Op deze manier houden we geen zicht op wat er gebeurt. Je wil eigenlijk een systeem waarbij je juist overzicht krijgt op deze makelaarsbranche.”
En de reportage uit Dongen, waar we in bijna elke wijk arbeidsmigranten tegenkwamen in spookwoningen. Hoeveel de huiseigenaren eraan verdienen, willen ze niet vertellen. “Je bent gek als je dat geld niet pakt.” 👇https://t.co/oPdCslAV0H
— Mark Middel (@MarkMiddel) November 19, 2020