Algemeen

18% meer woningtransacties in oktober dan jaar geleden

grootste-prijsstijging-koopwoningen-in-bijna-12-jaar

Het aantal woningtransacties is afgelopen maand ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met liefst 18% gestegen. Dat blijkt uit de registratie van Het Kadaster in oktober.

Het Kadaster registreerde afgelopen maand 22.146 woningtransacties. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 190.854 woningen gewisseld van eigenaar. Dat is ruim 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Verder noteerden het CBS en het Kadaster de sterkste prijsstijging van koopwoningen in twee jaar tijd. De gemiddelde koopsom bedroeg 350.244 euro en dat is 9,1 procent duurder dan in oktober vorig jaar.

Volgens CBS en het Kadaster blijft de grote krapte op de woningmarkt de huizenprijzen opduwen. Daarnaast is het aantal woningtransacties (in totaal 22.146) 18 procent gestegen te opzichte van oktober vorig jaar. In de eerste tien maanden van 2020 zijn in totaal ruim 190 duizend huizen gewisseld van eigenaar. Dat is een toename van zeven procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder onder de afbeelding

Prijs koopwoning in tweede kwartaal hoger dan vorig jaar - Vastgoed ActueelFors hoger aantal verkochte woningen in 2020 ten opzichte van 2019 (bron: CBS en Het Kadaster)

Huizenprijzen hoger dan ooit

De huizenprijzen zijn op dit moment hoger dan ooit. Het dal van de huizenprijzen lag in juni 2013: de gemiddelde huizenprijs lag toen 54 procent lager. Sinds juni 2013 is er een stijgende trend te zien in de huizenprijzen. In 2019 zwakte de stijging tijdelijk af, maar stegen de prijzen weer wat sneller.

Extreem lage hypotheekrente

Een andere reden voor de grote koopwoede en daarmee stijgende huizenprijzen is de extreem lage hypotheekrente. Die rentes blijven voorlopig maar dalen.Onlangs werden op een aantal veelgekozen renteperioden nieuwe laagterecords behaald.

Actieve vastgoedbeleggers

Verder blijkt dat relatief veel vastgoedbeleggers dit jaar nog woningtransacties afsluiten, omdat ze vanaf 1 januari 2021 meer overdrachtsbelasting gaan betalen, namelijk 8 procent in plaats van de huidige 2 procent. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat veel beleggers transacties naar voren halen om de hogere belasting te ontlopen.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/18-procent-meer-woningtransacties-in-oktober/