Algemeen

Hypothecair planners vrezen betalingsproblemen door coronacrisis

hypotheekadviseur_0

Gemiddeld de helft van de leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners vreest dat steeds meer klanten betalingsproblemen krijgen vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de NVHP.

Er is in het onderzoek een onderscheid gemaakt tussen hypothecair planners die bij hypotheekverstrekkers werken of actief zijn bij zelfstandige advieskantoren. Laatstgenoemden verwacht minder betalingsproblemen bij hun klanten dan degenen die in dienst zijn van hypotheekverstrekkers. Maar liefst 83% van die groep vreest in de komende maanden dat steeds meer klanten hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen vanwege de coronacrisis. 47% van de hypothecair planners bij advieskantoren deelt bovengenoemde zorgen.

Onvrede communicatie met geldverstrekkers

Maar liefst 58% van de respondenten is ontevreden over de informatie die men van de geldverstrekker krijgt over bijvoorbeeld een aanvraag van een rentepauze van hun klant. 46% vindt bovendien dat ze sneller geïnformeerd moet worden. Bijna alle leden van de NVHP vinden het belangrijk dat hypotheekverstrekkers hen snel en correct informeert over het verzoek van een rentepauze. Wat dat betreft is er goed nieuws op komst. Onlangs werd een nieuwe communicatiestandaard gelanceerd die de uitwisseling van hypotheekdata tussen financieel adviseurs en geldverstrekkers makkelijker maakt.

Hypotheekproductie 130 miljard euro

De productie van nieuwe hypotheken zal in 2020 fors hoger eindigen dan aan het begin van het jaar was verwacht. De NVHP verwacht aan het eind van dit jaar een waarde van ongeveer 130 miljard euro. Het aantal hypotheekaanvragen ligt al tijden op recordhoogte.

Positief jaar financieel adviseurs

Dit jaar is voor veel financieel adviseurs qua omzet een zeer positief jaar geweest. De verwachting voor 2021 blijft positief. Maar liefst 44% verwacht het resultaat uit 2020 voor volgend jaar te evenaren. 23% verwacht zelfs een verdere verbetering van dit resultaat.

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/hypothecair-planners-betalingsproblemen-coronacrisis/