Algemeen

Hoge woningprijzen weerhouden senioren van verhuisplannen ondanks overwaarde

overwaarde

Zeven van de tien huizenbezitters boven de 55 jaar piekeren er niet over om naar een seniorenwoning te verhuizen. Dat terwijl 45% van de 55-plussers denkt meer dan een ton overwaarde te hebben. Dat meldt De Hypotheker na een enquête onder 2.000 klanten.

De keten pleit ervoor meer energie te steken in het promoten van mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren.

De belangrijkste reden om niet te willen verhuizen zijn de hoge huizenprijzen: die worden door 67% genoemd. Ze vinden dat de overheid onvoldoende doet om het woningprobleem in Nederland op te lossen. Er zijn volgens hen te weinig beschikbare (senioren)woningen. 47% van de 55-plussers vindt de huidige woning volledig geschikt om ook in de toekomst te blijven wonen. De meest genoemde wensen met het oog op de toekomst zijn een gelijkvloerse woning (22%) en een woning dichtbij voorzieningen als winkels, zorgvoorzieningen en het openbaar vervoer (22%).

Ruim de helft (56%) geeft aan voorlopig in de huidige woning te willen blijven. 11% Zegt in de toekomst wel noodzakelijke aanpassingen te willen doen om de woning toekomstbestendig te maken. Bijna 40% zou de aankoop van een nieuwe woning nog wel willen overwegen als zij hiermee hun kinderen of kleinkinderen kunnen helpen.

Overwaarde niet benut

Twee op de drie senioren zeggen meer dan € 50.000 overwaarde te hebben op de woning; 45% denkt dat het meer dan een ton is. Alternatieven om het geld vrij te maken, zoals een extra hypotheek, zijn niet breed bekend: vier op de tien zeggen niet te weten welke mogelijkheden er zijn om de overwaarde op hun koopwoning te benutten, terwijl zij wel overwaarde hebben.

Bejaarde woningbezitters wenden die overwaarde graag aan als aanvulling op hun pensioen, als financiële buffer of om te schenken aan de (klein)kinderen, zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker. “Een groot deel is echter niet op de hoogte van de mogelijkheden, zeker omdat er nog maar weinig geldverstrekkers zijn die deze hypotheekconstructies aanbieden. Naast een betere informatievoorziening is het cruciaal dat meer marktpartijen de mogelijkheid gaan bieden om overwaarde te verzilveren.”

Dan moet het wel maatwerk zijn. “Dit betekent onder meer dat senioren met een pensioeninkomen worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Door senioren beter te ondersteunen, zal ook de doorstroming op de woningmarkt worden gestimuleerd. Zo hebben ook andere groepen op de woningmarkt hier profijt van.”

Eerder dit jaar stelde de Rabobank op basis van onderzoek dat circa 250.000 senioren wel willen verhuizen, maar geen passend aanbod zien.

 

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/hoge-woningprijzen-weerhouden-senioren-van-verhuisplannen-ondanks-overwaarde/