Algemeen

Winnaars Duurzaamste Huis van Nederland bekend

duurzaamste huis

De winnaars van de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland 2020’ zijn bekend. Deze koplopers in duurzaamheid laten stuk voor stuk zien wat er mogelijk is, of je nu een oude of nieuwe woning hebt.

In zes woningcategorieën koos een deskundige jury elk een winnaar. Ook is er een landelijke publiekswinnaar. De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route om duurzame voorbeelden een podium te geven. Er waren bijna honderd aanmeldingen voor de verkiezing. De jury bestaat uit Ad Straub (TU Delft), Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken), Linda van Dongen (de Volksbank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Gerrit Hiemstra (NOS en Weather Impact).

In zes video’s geven de trotse jurywinnaars een rondleiding door hun huis. De juryleden lichten toe hoe zij tot hun oordeel zijn gekomen en overhandigen virtueel de prijs: een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk en een waardecheque van € 750.

Jurywinnaars in beeld

In de categorie ‘woning vóór 1945’ zijn gekozen Paul Woudstra uit Koedijk (kleiner dan 150m²) voor zijn bijzonder gerenoveerde dijkhuisje uit 1905 en de familie Heinemann uit Haren (groter dan 150m²). “In ons huis hebben we niet één of een paar maatregelen genomen, maar we hebben letterlijk alles aangepakt”, vertelt Matthias Heinemann.

Karla Mulder uit Nijmegen is winnaar van de prijs in de categorie Woning tussen 1945 en 2000 (kleiner dan 150m²). Het isoleren en aardgasvrij maken van haar woning is een voorbeeld voor velen, want van haar herkenbare tussenwoning zijn er in Nederland duizenden gebouwd. Jan en Ann van den Bremer uit Zeist hebben de duurzaamste grote woning in deze bouwperiode. “Ik wil het beeld dat een jaren ’50-woning van het gas afhalen risicovol, complex en kostbaar is, proberen te kantelen”, vertelt Jan.

Jaap Strating en Beppy Schut uit Zutphen haalden met hun houtskeletbouwwoning uit 2019 de winst in de nieuwbouwcategorie kleiner dan 175m². Naast de isolatie en installaties, maakt de woning gebruik van de zon als passieve warmtebron. Het laatste winnende huis staat in Hengelo (Gld). Martijn Bos en Quirine Dekker wonnen met hun nul-op-de-meterwoning in de categorie woningen na 2000, groter dan 175m². Martijn vertelt: “Het huis is niet alleen op papier nul-op-de-meter, maar daadwerkelijk energieneutraal. Dat resultaat werkt aanstekelijk en daagt uit om meer te doen.”

Tekst gaat verder onder de video

Publieksprijs in Drenthe

In de deelnemende provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Zeeland kon het publiek ook haar stem uitbrengen. Miriam van Dijk uit Paterswolde, provincie Drenthe, ging er met de landelijke publieksprijs van door. Bij de bouw was het voor haar belangrijk om het huis zo simpel, maar duurzaam mogelijk te maken: “Wat je niet hebt, hoef je ook niet te verwarmen en te onderhouden.”

De verkiezing van het duurzaamste huis werd georganiseerd in het kader van de Duurzame Huizen Route, die dit jaar vanwege de coronapandemie online plaatsvond.

Op vrijdagavond 27 november om 20:00 presenteert Hella van der Wijst het allereerste Nationaal Duurzaamheidscafé. Deze avond staat in het teken van duurzaam wonen: nu én in de toekomst. Tijdens deze online-uitzending gaat Hella in gesprek met de winnende huiseigenaren. Juryleden Harm Valk en Gerrit Hiemstra praten vervolgens verder over hun visie op de toekomst van het verduurzamen van woningen in Nederland.

  Bron: https://www.vastgoedactueel.nl/winnaars-duurzaamste-huis-van-nederland-bekend/