Taxatie? Hier moet je aan denken

Taxatie taxeren hier moet je aan denken

De woningmarkt is voortdurend in verandering. Wil je een hypotheek afsluiten of verhogen? Dan moet je een taxatierapport laten maken voor je geldverstrekker. Wil je een bod uitbrengen op een koophuis? Dan is een taxatie niet verplicht, maar wel verstandig. Je weet dan namelijk beter wat de woning écht waard is. Dit zijn 4 dingen waar je bij een taxatie rekening mee moet houden. Zoals de dakgoot schoonmaken en andere zaken waar je misschien niet zo snel aan denkt.

1. Slecht onderhoud kan de waarde drukken

Bij het taxeren van je eigen woning is het belangrijk dat je huis in optimale staat is. Een oude cv-ketel kan de waarde flink drukken. Hetzelfde geldt voor achterstallig onderhoud. Zorg daarom dat je dringende onderhoudsklusjes direct aanpakt. Het is belangrijk dat deze voor de taxatiedatum zijn gefikst. Laat de dakgoten schoonmaken door een loodgieter, of steek zelf de handen uit de mouwen. En als je een houtkachel of open haard hebt, schakel dan op tijd een schoorsteenveger in om de schoorsteen te vegen. Hoe beter je huis onderhouden is, hoe hoger de taxatiewaarde.

2. Nieuwe regels voor taxatie vanaf 1 juli 2021

Hou er rekening mee dat de taxatieregels per 1 juli zijn veranderd. Door nieuwe Europese wetgeving is een woningtaxatie nu namelijk uitgebreider dan voorheen. Zo zal de taxateur letten op de investeringen die noodzakelijk zijn om je woning duurzamer te maken. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler te laten plaatsen. Ook moet er nu in het rapport meer informatie staan over de bouwkundige staat van je woning. In de praktijk betekent dit dat je meestal ook een bouwkundig rapport moet laten maken.

3. Wacht op de bouwkundige keuring

Heb je een parel van een koophuis op het oog? Zorg dan dat je op het juiste moment een taxateur inschakelt. Een taxatie laten maken kost meestal een hoop geld. En je wil natuurlijk niet dat de taxatie voor niks is geweest. Neem daarom pas contact op met een taxateur na de bouwkundige keuring. Als blijkt dat het huis veel gebreken vertoont en je het toch niet wil kopen, dan heb je in ieder geval geen geld verspild aan de taxatie.

4. Vraag naar de eisen voor het taxatierapport

Als je een huis wil kopen, dan moet je taxatierapport aan bepaalde eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor een situatie waarin je een taxatie nodig hebt voor een nieuwe hypotheek. Het doel van de taxatie bepaalt aan welke eisen het rapport moet voldoen. Informeer daarom altijd vooraf bij je bank of andere geldverstrekker wat er allemaal in jouw taxatierapport moet staan.

Meer vastgoed nieuws lezen?

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/taxatie-hier-moet-je-aan-denken/