Algemeen

Nieuwe beweging protesteert tegen wooncrisis

Op de Dam in Amsterdam gaat Woonprotest actievoeren

Het Woonprotest is een nieuwe beweging met 54 actiegroepen, politieke partijen en organisaties. Ze nemen stelling tegen het tekort aan betaalbare woningen, de stijgende prijzen en speculatie met woningen. Het eerste protest van de nieuwe beweging staat op 12 september gepland op De Dam in Amsterdam.

Belangenverenigingen als de Woonbond, vakbond FNV, ASVA Studentenunie en diverse huurdersverenigingen eisen dat er iets wordt gedaan aan de situatie op de woningmarkt. Zij hebben zich verenigd met de politieke partijen BIJ1, GroenLinks, PvdA, SP en een paar lokale partijen.

Oproep tot solidariteit

Het Woonprotest hekelt de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning, de hoge huurprijzen in de vrije sector en op de koopmarkt, en het stijgende aantal daklozen.
‘Wij spreken ons uit tégen de uitverkoop van ons woonrecht, tégen de hebzuchtige rijken die slapend rijker worden, tégen het leed van honderdduizenden Nederlanders en tégen het verdrijven van oorspronkelijke bewoners uit hun eigen wijken middels racistisch en klassistisch woonbeleid. We roepen op tot solidariteit met alle huurders en kopers die collectief slachtoffer zijn van deze crisis. Wij laten ons niet meer uitwonen’,  is te lezen op de website van Het Woonprotest.

Garantie op voldoende betaalbare huisvesting

De beweging wil dat de overheid garandeert dat er voldoende en betaalbare huisvesting is.
Ook moeten Den Haag en de gemeenten de grip op de stijgende huur- en koopprijzen voor woningen herpakken en ‘parasitaire beleggers’ aanpakken.
De beweging verwijst onder meer naar het slopen van goedkope woningen in wijken waar veel armere mensen of mensen met een migratieachtergrond wonen, om in plaats daarvan duurdere koopwoningen neer te zetten.

Ook het blijven verkopen van sociale huurwoningen terwijl er al een tekort is, moet volgens Het Woonprotest stoppen. Verder moet kraken weer uit de strafwet verdwijnen omdat dit volgens de organisaties ‘onderdeel is van het fundamentele woonrecht’.

Protest in Amsterdam en Rotterdam

De beweging vindt dat we niet meer moeten wachten ‘op de politici die dit wanbeleid actief voeren of oogluikend toestaan. We moeten aan de noodrem trekken en een ommekeer in beleid forceren’.

Na het protest op 12 september in Amsterdam, volgt op 23 oktober een protestactie in Rotterdam onder de noemer Woonopstand.

Lees ook: Actieplan: miljoen woningen bouwen in tien jaar

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/woonprotest-tegen-wooncrisis/