Hypotheekrente daalt weer – kans op ‘hete herfst’

hypotheekrente

De hypotheekrente daalt weer. In de eerste twee weken van augustus hebben de meeste hypotheekverstrekkers hun rentetarieven verlaagd.

De hele top tien geldverstrekkers hebben de rentetarieven al naar beneden aangepast. En passant werd daarbij het laagterecord van gemiddeld 1,47% uit april geëvenaard. Dat meldt de Hypotheekshop. De adviesketen spreekt van een ‘goede kans op een hete herfst’.

Het renteoffensief volgt op een periode van twee maanden (juni, juli) waarin de hypotheekrente nauwelijks veranderde. Het is de laatste jaren gebruikelijk dat een aantal hypotheekverstrekkers hun rentetarieven in augustus verlaagt.

Twee factoren veroorzaken de verlaging van de rente: de daling van de rente op de kapitaalmarkt sinds juli en de targets die hypotheekverstrekkers in de komende maanden moeten halen.

Buitenlandse beleggers

Sinds 2015 staan de traditionele partijen in toenemende mate onder druk door de komst van regiepartijen, die gelden van (buitenlandse) beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars investeren in Nederlandse hypotheken. Die zijn op zoek naar een hoger rendement nu de kapitaalmarktrente laag is. Nederlandse hypotheken worden daarbij gezien als een veilige belegging. Om de strijd aan te kunnen gaan, lanceren steeds meer banken en verzekeraars zelf een regiepartij. Dit zorgt voor een verdere toename van de concurrentie op de hypotheekmarkt.

Kans op nieuwe records

De kans lijkt aanwezig dat het huidige laagterecord van 1,47% de komende maanden verder wordt aangescherpt. Die daling zal dan waarschijnlijk voor een groot deel komen van de (middel)lange rentevaste perioden. 90% van alle consumenten kiest momenteel voor een renteperiode van 10, 20 of 30 jaar vast. De concurrentie is daar dus ook het grootst.

Voor consumenten is het bij een verdere daling van de hypotheekrente mogelijk interessant om ook een korte rente te overwegen, bijvoorbeeld variabel of 1 jaar vast. Op die manier kan men wellicht op termijn profiteren van een nog lagere rente. Daarnaast kan ‘dagrente’ de komende tijd een gunstige  hypotheekvoorwaarde vormen. Bij dagrente krijgt de aanvrager de hypotheekrente die geldt op de dag van passeren, indien deze lager is dan de geoffreerde rente. Dat kan in tijden met verlagingen veel voordeel opleveren.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/hypotheekrente-daalt-weer-kans-op-hete-herfst/