Algemeen

Gemeente Bergen wil meer splitsing woningen

woningen splitsen

De gemeente Bergen hoopt dat meer huiseigenaren hun woning willen splitsen in kleinere woonruimtes. Daarom maakt ze de vergunning hiervoor gratis. Er is veel vraag naar woningen, maar voor nieuwbouw is in het dorp weinig ruimte, aldus de gemeente.

In het Noord-Hollandse dorp staan veel villa’s en twee-onder-een-kappers. Een vergunning om een woning te splitsen in kleinere woonruimtes, kost normaal gesproken tussen de €2.000 en €10.000. Maar wie bereid is een grote woning op te delen hoeft in Bergen niets voor de vergunningprocedure te betalen, vertelt wethouder Wonen Klaas Valkering (CDA).

“Er staan hier veel zeer grote woningen, tegelijk is er een enorme vraag naar kleinere huizen”, zegt Valkering tegen de NOS. “Bijbouwen is lastig, onder meer door de starre houding van de provincie. Een groot deel van de gemeente is ‘bijzonder provinciaal landschap’ of Natura 2000-gebied, waar bouwen niet kan.”

Vergrijsde gemeente

Een op de drie inwoners is ouder dan 65, en daarmee is Bergen is de meest vergrijsde gemeente van Nederland. Senioren blijven er vaak in grote woningen met meerdere verdiepingen wonen. Vaak is voor hen een benedenwoning of appartement beter geschikt en ook daarom stimuleert de gemeente splitsing.

Inmiddels zijn zes splitsingsvergunningen aangevraagd sinds de gemeente deze gratis maakte. Dat gebeurde al begin dit jaar, maar vanwege de pandemie gaf de gemeente daar toen nog niet veel ruchtbaarheid aan. Nu wil ze dit meer gaan promoten. De gemeente koerst op een splitsing van 25 tot 50 woningen per jaar, op een totale woningvoorraad van bijna 15.000 woningen.

Bergen is naar eigen zeggen tot nu toe de enige gemeente die een splitsingsvergunning gratis maakte. Andere gemeenten met een hoog vergrijzingsniveau, zoals Rozendaal en Bloemendaal, hebben nog geen concrete plannen om het voorbeeld van Bergen te volgen, zo laten ze aan de NOS weten. Ze staan er wel positief tegenover. Afgelopen voorjaar deden woningmarktexperts al een oproep om woningdelen gemakkelijker te maken.

Kosten dekken

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt splitsen “zeker een van de oplossingen voor het woningtekort waar gemeenten mee bezig zijn”. “Maar als je vergunningen gratis maakt, terwijl je kosten maakt, moet je dit wel dekken”, zegt een woordvoerder. “Bijvoorbeeld door andere leges of belastingen te verhogen. Niet iedere gemeente zal dit willen.”

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/gemeente-bergen-wil-woningen-splitsen-makkelijker-maken/