Algemeen

WOZ-waarde vanaf januari op basis van woonoppervlakte

WOZ-waarde

250 gemeenten gaan de WOZ-waarde van woningen vanaf januari nauwkeuriger berekenen. Bij de nieuwe berekening gaat het niet meer om de bruto-inhoud, maar om de woonoppervlakte. Dat meldt de Waarderingskamer, die toeziet op de WOZ.

De nieuwe berekening heeft gevolgen voor de WOZ-waarde van zo’n 5 miljoen huizen in Nederland. In de andere 102 gemeenten is de rekenmethode al in gebruik. Het maakt de WOZ-waarde transparanter, zegt de Waarderingskamer. “Het is belangrijk dat inwoners de WOZ-waarde kunnen controleren. Dat kan makkelijker als het gaat om de oppervlakte. Inwoners moeten uiteindelijk kunnen zien hoe de waarde tot stand is gekomen”, zegt hoofd Inspectie Ivo Lechner van de Waarderingskamer.

Lagere of hogere waarde

Met de WOZ-waarde bepalen gemeenten onder meer hoe hoog de gemeentelijke heffingen zijn. De aanpassing van de rekenmethode kan voor de 5 miljoen huizen die het betreft, zowel hogere als lagere WOZ-waardes tot gevolg hebben. Dit kan ertoe leiden dat mensen meer of minder OZB-belasting gaan betalen. Dat is overigens niet per definitie zo, zegt Lechner. Gemeenten kunnen aan belastingknoppen draaien, waarmee ze verschillen kunnen opvangen.

Waarde steeg in 2012 met 7%

In het afgelopen jaar is de gemiddelde WOZ-waarde met 7 % gestegen. De gemiddelde waarde is nu €290.000, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De waarde is hiermee voor het zesde jaar op rij omhoog gegaan. Wel was de stijging in 2021 minder hoog dan die in het jaar ervoor. In 2020 steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 8,9 %.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/woz-waarde-vanaf-januari-op-basis-van-woonoppervlakte/