Makelaarstarieven dit jaar €440 gestegen

Makelaarstarief

De tarieven van makelaars zijn in het afgelopen jaar met €440 gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnverkoopmakelaar. Het tarief lag gemiddeld op €4.450, ofwel 1,1 % van de verkoopopbrengst.

Daarmee liggen de tarieven dit jaar 10 % hoger dan in 2020. Vorig jaar rekenden makelaars nog gemiddeld €4.010 voor de verkoop van een woning. Ten opzichte van het eerste half jaar van 2021 is ook sprake van een stijging. In de eerste zes maanden berekenden makelaars gemiddeld €4.185 voor een woningverkoop. Mijnverkoopmakelaar heeft voor zijn onderzoek de tarieven bekeken van 3.000 aanbiedingen die toekomstige verkopers van hun makelaar ontvingen.

Makelaars vroegen dit jaar een lager percentage van de verkoopopbrengst dan vorig jaar. Dat percentage daalde van 1,3 % vorig jaar naar 1,1 % in 2021. Een percentage van de verkoopprijs is nog steeds de populairste vorm van vergoeding van makelaars. Bij ruim 67% van de verkopen daar sprake van. In de overige gevallen rekent de makelaar een vooraf afgesproken vast bedrag voor de verkoop.

Makelaarstarieven verschillen per stad

De makelaarstarieven verschillen per stad. In Utrecht zijn ze van alle steden het hoogst. Utrechtse makelaars rekenen gemiddeld €5.150 voor hun diensten. Dat is zo’n €240 meer dan vorig jaar. Van de vier grote steden zijn de tarieven in Den Haag het laagst. Daar rekenen makelaars gemiddeld €3.750 voor de verkoop.

Lees verder onder de grafiek:

Makelaarstarieven

Bron: Mijnverkoopmakelaar

Volgens Mijnverkoopmakelaar zijn makelaars hierdoor niet meer gaan verdienen, omdat tegelijk het aantal verkooptransacties daalde. De lagere verkoopaantallen hebben een drukkend effect op het verdienmodel van makelaars, aldus de vergelijkingswebsite.

Salarisstijging makelaars

In oktober bleek uit onderzoek van 2B Connect dat de salarissen van makelaars in 2021 wel zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar, met 3,8%. In 2020 verdiende een makelaar-professional gemiddeld € 3.391,62. Dit jaar nam dat toe dat naar € 3.524,68 per maand. 

Iets meer dan de helft van de makelaars ontving daarnaast een bonus. De gemiddelde bonus van een makelaar-professional bedroeg dit jaar € 7.169,65. Aan het onderzoek van 2B Connect deden 314 makelaars mee.

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/makelaarstarieven-dit-jaar-e440-gestegen/