Algemeen

‘Historisch’ aantal hypotheekaanvragen in december

hypotheekaanvragen

In de laatste maand van het afgelopen jaar zijn 45.458 hypotheekaanvragen geregistreerd via Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat is 12% meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

HDN spreekt van een ‘historisch’ aantal. “Het was te verwachten dat het aantal hypotheekaanvragen in december 2021 hoog zou eindigen omdat de feestdagen in het weekend vielen. Maar dan nog is de eindsprint die we deze maand registreerden, uitzonderlijk in vergelijking met voorgaande jaren”, aldus Merlyn van den Berg, bestuurder  van HDN.

Aantal hypotheekaanvragen in december. Bron: HDN

Net als de afgelopen maanden zorgden de gepensioneerde, de oversluiter en de verbouwer voor drukte bij het intermediair en de hypotheekverstrekkers. De categorieën ‘starter Jong’, ‘starters stabiel’ en ‘doorstromer NHG’ verloren ten opzichte van december 2020 terrein. Het aantal afgegeven hypotheken met nationale hypotheekgarantie (NHG) daalde in het derde kwartaal van 2021 met 21% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Sterkste toename aantal hypotheekaanvragen in Drenthe

In de provincie Drenthe was de toename met dubbele cijfers het sterkst: 12,25% vergeleken met de maand november. In Noord-Holland met 0,85% het laagst. De meest gekozen hypotheekvorm is nog altijd de annuïteitenhypotheek. 56,13% van de aanvragers koos voor deze vorm.

De grafiek met alle ontwikkelingen op de hypotheekmarkt is te zien op de website van HDN.

Maandag 10 januari publiceert HDN de jaarcijfers die een compleet beeld geven van de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt in 2021.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/historisch-aantal-hypotheekaanvragen-in-december/