ACM staakt onderzoek naar beperkende voorwaarden Funda

ACM staakt onderzoek naar beperkende voorwaarden Funda

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stopt het onderzoek naar mogelijk onredelijke voorwaarden die huizensite Funda zou stellen. Woningbemiddelingssite Gmak had de ACM gevraagd hiertegen op te treden.

Volgens Gmak zou Funda vergaande eisen stellen aan de werkwijze en de inhoud van de diensten van makelaars en huizenbemiddelaars die geen lid zijn van de makelaarsorganisaties NVM, VBO of VastgoedPro.

Gmak helpt particulieren om hun huis te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Verkopers bepalen zelf de vraagprijs, leiden potentiële kopers zelf rond en doen de onderhandelingen over de prijs. Bij de oprichting van de Friese start-up in 2018 konden klanten hun huis nog op Funda zetten. Sinds 2020 weert het platform echter de klanten van Gmak omdat het bedrijfsmodel niet aan de voorwaarden van de site zou voldoen. Zo mag de start-up het verkoopproces niet aan de klant overlaten als het wil adverteren op Funda.

De ACM heeft tijdens een vooronderzoek echter geen overtuigende aanwijzingen gevonden dat de voorwaarden die Funda stelt, leiden tot benadeling van bemiddelaars en woningbezitters leiden. Gmak heeft het handhavingsverzoek daarna ingetrokken.

Agendapunt

De woningmarkt is één van de agendathema’s van de ACM voor 2022. Daarom is de toezichthouder onder andere een onderzoek gestart naar de grondmarkt. Ze kijkt ook naar de rol van makelaars bij de huidige schaarste.

Ook vindt de consumentenwaakhond dat alle huizenverkopers gebruik moeten kunnen maken van plaatsing van hun woning op Funda. Ook als dit gaat via online bemiddelaars die geen lid zijn van een makelaarsorganisatie. Ondanks dat niet blijkt dat Funda de toegang van online bemiddelaars nu belemmert, zegt de ACM de huizensite blijven volgen, vanwege de spilfunctie ervan op de Nederlandse huizenmarkt.

Ondernemingskamer

Het geschil met Gmak is niet de enige zaak die bij Funda speelt. Binnenkort wordt een uitspraak verwacht van de Ondernemingskamer in Amsterdam in een ruzie tussen de grootste aandeelhouder, de NVM, en enkele kleinere aandeelhouders van Funda. Inzet is de toekomst van de huizensite.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/acm-staakt-onderzoek-naar-beperkende-voorwaarden-funda/