Algemeen

Gemiddelde transactieprijs woning op hoogste niveau sinds start metingen

Gemiddelde transactieprijs woning op hoogste niveau sinds start metingen

De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning lag in 2021 op 387.000 euro. Voor het eerst kwam in enkele gemeenten de gemiddelde transactieprijs boven de 1 miljoen euro uit. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.

De gemiddelde transactieprijs van 387.000 euro is de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de metingen in 1995. Vergeleken met 2020 lag de gemiddelde prijs 52.000 euro hoger. Bijna 70 van de 352 gemeenten kenden een koopsom die meer dan 20 procent hoger lag dan in 2020. En vergeleken met het dieptepunt van de woningprijzen in juni 2013 waren de prijzen afgelopen januari bijna 91% hoger.

Gemiddelde

De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. De verschillen in gemiddelde transactieprijzen worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat in een gemeente verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.

In de prijsindex bestaande koopwoningen wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen en deze index is dan ook de indicator om prijsontwikkelingen in tijd te volgen. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.

Duurste en goedkoopste gemeenten

Vorig jaar is het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeenten opnieuw toegenomen. In 2021 verschilde de gemiddelde koopsom in de duurste en goedkoopste gemeenten 867.000 euro. Een jaar eerder was dit verschil nog 699.000 euro. Blaricum was in 2021 de duurste gemeente, Pekela de goedkoopste.

In Blaricum lag de gemiddelde prijs boven 1 miljoen euro. Ook in Bloemendaal ging de prijs in 2021 net over deze grens heen. Het jaar ervoor was de hoogste gemiddelde prijs voor een koopwoning nog 832.000 euro, die prijs werd toen gemeten in Bloemendaal.

In Pekela kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 200.000 euro. Pekela was in 2020 ook al de goedkoopste gemeente, toen lag de transactieprijs nog op 164.000 euro.

Provincie Noord-Holland

Net als in 2020 liggen van de 10 duurste gemeenten er 7 in Noord-Holland. Van de 10 gemeenten met de laagste koopsom liggen er 3 in de provincie Groningen en 3 in Limburg. Slechts in twee gemeenten is de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 lager dan een jaar eerder: Veere en Ameland.

Gisteren meldde Buitenstate Makelaars dat de prijs van een plattelandswoning door het krimpende aanbod en de groeiende vraag in een jaar tijd is gestegen met bijna 150.000 euro.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/gemiddelde-transactieprijs-woning-op-hoogste-niveau-sinds-start-metingen/