Algemeen

‘Overbieding als percentage van de verkoopprijs daalt licht’

Bron: Matrixian Group

Dataspecialist Matrixian Group meldt dat er voor het eerst sinds lange tijd een afname is als gekeken wordt naar de gemiddelde overbieding als percentage van de vraagprijs.

Zo werd er in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,23% van de vraagprijs overboden. Het kwartaal ervoor was dat 9,39%. CEO Luke Liplijn: “Een voorzichtige daling van 0,16%. Volgens mij is dit het begin van een positief geluid.” Volgens Liplijn is het zeer aannemelijk dat het gedaalde percentage overbiedingen verder doorzet en dat het kantelpunt van een oververhitte woningmarkt is gepasseerd.

34% minder woningen verkocht

Uit het onderzoek van Matrixian Group blijkt verder dat het aantal verkochte woningen is afgenomen in het eerste kwartaal. Dit werd eerder al door het CBS geconstateerd. In de eerste drie maanden van 2022 zijn er volgens Matrixian Group 27.662 woningen verkocht. Dat is een afname van 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (42.180) en 12% ten opzichte van het kwartaal ervoor (31.468). Volgens Liplijn is deze afname te wijten aan de daling van ‘passend’ aanbod, waardoor de mismatch tussen vraag en aanbod nog dramatischer is geworden.

Gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal van 2022 was volgens de dataspecialist € 446.913. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor (€ 390.781). Ten opzichte van het kwartaal ervoor is dat een daling van 4% (€ 429.325). In vier gemeenten steeg de gemiddelde verkoopprijs in Q1 van 2022 met meer dan 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit gebeurde in Gulpen-Wittem (+55%), Eemnes (+54%), De Ronde Venen (+53%) en Texel (+51%).

Verkooptijd

Volgens Matrixian Group worden woningen ook steeds sneller verkocht. De verkooptijd is sterk afgenomen. “In Q1 2022 telde de gemiddelde verkooptijd nog maar 30 dagen. “Dat is een afname van 33% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (45 dagen) en 9% ten opzichte van het kwartaal ervoor (33 dagen).”

Bekijk op het interactieve dashboard gedetailleerde woningmarktcijfers per gemeente.

Lees ook: DNB wil onderzoek naar maatregelen tegen overbieden

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/overbieding-als-percentage-van-de-verkoopprijs-daalt-licht/