Algemeen

Minder alleenstaanden vragen hypotheek aan

alleenstaanden

Steeds minder alleenstaanden vragen een hypotheek aan. Vijf jaar geleden werd nog een op de drie hypotheken afgesloten door singles, nu is dat gedaald naar 25%.

Het aantal alleenstaanden groeit, maar tegelijkertijd daalt het aantal aanvragen voor hypotheken door deze groep. Dat meldt Munt Hypotheken op basis van gegevens uit de eigen portefeuille over de afgelopen vijf jaar.

Grote steden

Vooral in de Randstad neemt het aantal singles en eenverdieners dat een hypotheek aanvraagt, af. In veel steden in Utrecht en Noord-Holland komen singles met een modaal inkomen slechts voor 1% van het woningaanbod in aanmerking. In een stad als Amsterdam is het aantal aanvragen van eenverdieners voor een hypotheek hierdoor gedaald van 40% in 2017 naar 17% nu.

Maar ook in Overijssel en Flevoland is het aandeel singles onder hypotheekaanvragers met 20% niet hoog.

In het noorden zijn er nog relatief veel eenverdieners verantwoordelijk voor de hypotheek. In Friesland is dat aantal de afgelopen jaren gestegen, terwijl Groningen altijd al populair was onder eenverdieners. Ook in Zeeland is dat het geval.

Starters

Onder de alleenverdieners zijn er ook veel starters voor wie de woningmarkt nog steeds ingewikkeld is. Dat bleek onlangs weer uit de Startersbarometer. Nog slechts 11% van alle jonge huizenkopers verwacht in het komende jaar te slagen. In het eerste kwartaal van 2022 bedroeg dit nog 15% en het kwartaal daarvoor 23%.

Geen kluswoningen meer

Een klushuis kopen als starter om de kosten te drukken is geen ideale oplossing meer, signaleert het AD bij een rondvraag onder makelaars. Een grote verbouwing meefinancieren is voor veel starters geen optie, omdat ze al aan de top van hun budget zitten. De rente stijgt en ook gaan de materiaalprijzen hard omhoog. “Materialen zijn duur of niet te krijgen, die onzekerheid is een direct probleem voor starters”, vertelt Marius Don van Molenbeek Makelaars in Utrecht. Het gevolg is dat klushuizen meestal langer te koop staan.

Aannemers zeggen in het AD overigens nog geen terugloop te zien in het aantal verbouwingen. De meeste mensen weten dat een verbouwing tegenwoordig veel kost en houden daar rekening mee, zeggen zij. Wel gaat het doorgaans om woningeigenaren tussen de 30 en 60 jaar: vooral doorstromers dus en geen starters.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/minder-alleenstaanden-vragen-hypotheek-aan/