Ook huurtoeslag voor huurders vrije sector

huurtoeslag

Huurtoeslag moet gebaseerd zijn op het inkomen en niet op de hoogte van de huur. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Dit betekent dat ook huurders van woningen in de vrije sector vanaf 2024 in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Nu kunnen alleen mensen die ouder zijn dan 23 jaar en een maandhuur van €763,47 of lager betalen, huurtoeslag krijgen. Voor jongere mensen geldt een maximaal huurbedrag van €440. De minister wil de toeslag loskoppelen van de hoogte van de huur. Hierdoor zouden ook mensen met een laag inkomen die een hoge huur betalen in de vrije sector, huurtoeslag kunnen ontvangen.

De leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor huurtoeslag gaat daarnaast omlaag van 23 naar 21 jaar. Door deze aanpassingen komen naar schatting 136.000 nieuwe huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag, verwacht het ministerie van BZK. Ongeveer een miljoen huishoudens die de toeslag al ontvangen, gaan er volgens BZK op vooruit.

Vaste huurbedragen

In het nieuwe wetsvoorstel staan categorieën met vaste bedragen waarop het ministerie de toeslag berekent:

  • jongeren onder de 21 jaar vallen onder een vast huurbedrag van €442,46
  • volwassenen, jongeren onder de 21 met een handicap en jongeren met een inwonend pleegkind vallen onder een vast huurbedrag van €520
  • gezinnen met meer dan acht personen en gehandicapten in een aangepaste woning vallen onder een vast huurbedrag van €597

Minder toeslag hoge huren

In de praktijk zal de grootste groep onder de tweede categorie vallen, waarbij wordt gerekend met een vast huurbedrag van €520. Dat betekent dat ook bijvoorbeeld volwassenen met een laag inkomen en een huur van €650 per maand daaronder vallen. Zij ontvangen dan dus minder toeslag dan dat ze nu doen.

Dit punt baart de Woonbond, VNG en Aedes zorgen, schrijven ze in een persbericht. Volgens hen krijgen straks 500.000 tot 700.000 huishoudens te maken met een verlaging van de toeslag. Vooral huurders met een sociale huurwoning die een huur betalen boven €550 kunnen hierdoor in problemen komen, verwachten zij.

Het ministerie zegt de terugval te willen compenseren voor de huishoudens met de laagste inkomens. Daaronder vallen niet de particuliere huurders.

Aanpassingen huurtoeslag vanaf 2024

Het wetsvoorstel ligt ter inzage in een internetconsultatie. Iedereen die wil kan reageren op het voorstel. Minister De Jonge wil de aanpassingen in het stelsel van huurtoeslagen vanaf 2024 geleidelijk invoeren met een overgangsperiode van vijf jaar.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/ook-huurtoeslag-voor-huurders-vrije-sector/