Plattelandswoningen blijven in trek, maar: ‘kopers kieskeuriger’

huizenprijzen buiten grote steden

De prijzen voor plattelandswoningen blijven stijgen, maar niet meer zo spectaculair als in 2021. Dat blijkt uit cijfers van Buitenstate.

De mediane transactieprijs kwam uit op € 759.600, en dat is maar € 4.000 meer dan de mediane transactieprijs van Q3 en Q4 (€ 755.479). Het aanbod steeg licht, dus er is wel iets te kiezen, maar het aantal transacties loopt terug.

Landelijk 2,5% overboden

In 2020 werden nog 6.500 plattelandswoningen verkocht. In het eerste halfjaar van 2021 waren het er 2.155, het tweede half jaar slechts 1.866 en nu, in het eerste halfjaar van 2022, daalde dit aantal naar 1.622. Uit het verschil tussen mediane vraag- en verkoopprijs wordt duidelijk dat overbieden ook op het platteland in zwang is: gemiddeld wordt landelijk 2,5% overboden. Teruglopende transacties, bij stabiel aanbod en overbieden: het lijkt erop dat kopers steeds kieskeuriger worden. Ze zijn bereid om voor uitzonderlijke objecten goed te betalen, maar veel woningen lijken niet te voldoen aan de hoge maatstaven.

‘Waar eerst gemiddeld 20 mensen kwamen voor een Buitenstate, komt nu nog de helft’

Bas Teeuwen

Plattelandswoningen kunnen tegen een stootje

Bas Teeuwen vennoot/makelaar bij Adriaan van der Heuvel Makelaars in Helmond, ziet het aanbod in zijn regio niet schrikbarend dalen, en ook de – elders gerapporteerde – daling van transacties herkent hij niet. Wel ziet hij onderscheid tussen ‘uitzonderlijke Buitenstates’ en ‘doorsnee Buitenstates’. “Voor een bijzondere ligging, grootte en prima onderhouden woning is nog veel belangstelling. Ik zie wel dat de dertien in een dozijn en slecht onderhouden Buitenstates steeds moeilijker verkopen.” Ook rapporteert Teeuwen minder kijkers: “Waar eerst gemiddeld 20 mensen kwamen voor een Buitenstate komt nu nog de helft, maar de biedingen hier in de regio zijn nog goed.”

De stijgende hypotheekrente is één van de oorzaken van een meer rustige reguliere woningmarkt, speelt dit ook een rol bij plattelandswoningen? “Nee, plattelandswoningen zijn over het algemeen wat duurder, ik zie vaak dat kopers hun (lage) hypotheekrente meenemen en over het meerdere de hogere hypotheekrente betalen. Dit segment kan wel tegen een stootje: het gaat enerzijds om bijzondere woningen, anderzijds om mensen met een redelijk tot groot vermogen..”

Lees ook: Prijs plattelandswoning €150.000 gestegen

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/plattelandswoningen-blijven-in-trek-maar-kopers-kieskeuriger/