Algemeen

Voorlopig einde stijging hypotheekrente

oversluiters

De hypotheekrente is in het eerste halfjaar van 2022 met ongeveer 2,5 procentpunt gestegen. Historisch gezien is dat een ongekende stijging. De toename werd veroorzaakt door oplopende marktrente, de rente op staatsleningen. Sinds kort dalen de rentes echter weer.

Steeds meer beleggers houden rekening met een naderende economische recessie. Dat is de reden dat de marktrente sinds een week of vijf niet meer stijgt, maar juist daalt. Geldverstrekkers zien daardoor weer ruimte om hun rentetarieven naar beneden aan te passen. En dat gebeurt sinds een week of twee ook voorzichtig. Het totaalgemiddelde van de rente op verschillende hypotheekvormen daalde sindsdien licht, van 4,05% naar 4,03%. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop.

Tekst gaat verder onder tabel

Bron De Hypotheekshop

De ingezette renteverlagingen passen in een normaal seizoenspatroon, stelt De Hypotheekshop. Financiers sorteren vanaf augustus doorgaans voor op een aanvraagpiek in oktober en november. Maar 2022 is geen normaal jaar, met de coronapandemie, alle onzekerheid vanwege de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de centrale banken die hun beleidsrentes voor het eerst sinds lange tijd weer verhogen. Toch lijkt er volgens de tussenpersoon op dit moment zeker voldoende marge voor aanbieders om hun rentes de komende tijd te verlagen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron De Hypotheekshop

Einde stijging hypotheekrente

De Hypotheekshop verwacht dat de concurrentie tussen de ruim 40 geldverstrekkers de komende maanden verder versterkt zal worden door de afkoelende woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen stevent in de huidige maand juli af op het laagste aantal sinds december 2018. Dat meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door de opgelopen rente, waardoor oversluiten voor veel mensen niet meer gunstig is.

Daarnaast daalt ook het aantal aanvragen voor aankoop van een woning, zowel voor starters als voor doorstromers. Naast de hoge huizenprijzen heeft dit ook te maken met het verminderde vertrouwen in de woningmarkt. Een daling van de hypotheekrente kan het vertrouwen daarentegen weer een stimulans geven.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/voorlopig-einde-stijging-hypotheekrente/