Algemeen

Universiteiten: internationale student zonder kamer kan beter wegblijven

studenten

Universiteiten roepen internationale studenten op om niet naar Nederland te komen, als ze bij aanvang van het nieuwe academische jaar nog geen kamer hebben gevonden. Er zijn te weinig kamers en de universiteiten willen voorkomen dat studenten in tenten of hotels terechtkomen.

In verschillende steden beginnen vanaf half augustus de introductieweken voor nieuwe studenten. Wie uit het buitenland komt om te studeren en tegen die tijd nog geen woonruimte heeft gevonden kan beter wegblijven, waarschuwen universiteiten in onder meer Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Groningen.

Kamernood is er al jaren, maar in de afgelopen twee jaar kwam door corona meer tijdelijke woonruimte vrij door leegstaande vakantieparken en hostels. Nu is die ruimte er niet meer. Universiteiten willen tegengaan dat studenten zonder woonruimte hun toevlucht moeten zoeken tot tentenkampen of juist dure hotelkamers.

Kamertekort zal verdubbelen

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Kences dat het tekort aan studentenkamers tot 2025 zal verdubbelen. Dit instituut houdt gegevens bij over studentenhuizen. Afgelopen jaar was er een tekort aan woonruimte voor 22.000 studenten. In het studiejaar 2024-25 zal dat oplopen naar 50.000, voorspelt Kences.

De grote toeloop van internationale studenten zet universiteiten onder druk. In het afgelopen studiejaar 2021-22 volgden 115.000 studenten uit het buitenland een opleiding in een Nederlandse stad. Dat waren er 11.000 meer dan een jaar eerder.

Volgens Kences trekt Nederland onder andere meer buitenlandse studenten omdat een studie in het Verenigd Koninkrijk door de Brexit ingewikkelder is geworden. Het is de bedoeling dat er 18.000 plekken voor studenten bijkomen tot 2024, maar volgens Kences helpt dat dan alleen om het tekort beperkt te houden tot 50.000 kamers.

Minder kamers door aanpak huisjesmelkers

Omdat steeds meer steden maatregelen nemen om huisjesmelkers aan te pakken, is de nood nog hoger geworden. De opkoopbescherming en regels tegen verkamering moeten tegengaan dat steeds meer huizen in handen komen van beleggers. Maar het onaantrekkelijker maken om in woningen te beleggen, leidt ook tot minder woonruimte voor onder meer studenten.

Het kamertekort onder studenten was al hoog in de jaren voor de coronapandemie. Al in 2018 werd in Groningen een tentenkamp ingericht met 90 bedden voor dakloze studenten. De Rijksuniversiteit Groningen riep toen personeel op om studenten in huis te nemen.

Aan het begin van het studie jaar is de kamernood doorgaans het grootst. Veel nieuwe studenten zoeken dan nog woonruimte, terwijl de ‘oude’ kamerbewoners vaak nog niet zijn vertrokken.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/universiteiten-internationale-student-zonder-kamer-kan-beter-wegblijven/