Algemeen

Mondelinge verbouwingsovereenkomst gebruikelijk; 19% meer bouwconflicten

verbouwing

Van de jonge huizenbezitters die hun woning laten verbouwen, vindt een op de drie een mondelinge overeenkomst bij verbouwingen gebruikelijk. Juridisch dienstverlener Arag ziet het aantal conflicten over een verbouwing met 19% stijgen. 

Ruim duizend woningeigenaren tussen de 25 en 45 jaar deden mee aan een onderzoek van Arag naar hun ervaring met verbouwen. Van deze groep geeft 63% aan een conflict rondom een verbouwing te hebben gehad. In totaal is het aantal bouwconflicten bij de juridisch dienstverlener in het afgelopen jaar met 19% gestegen.

De meeste problemen ontstaan over het niet halen van de planning (16%) en over een gebrek na oplevering (13%). Ook een resultaat dat niet naar wens is (11%) en niet-afgemaakt werk (8%) zijn aanleidingen voor bouwconflicten.

Slecht geïnformeerd

Jonge huizenbezitters, vaak starters op de woningmarkt, hebben doorgaans weinig ervaring met verbouwingen en weten niet wat hun rechten zijn, signaleert Arag. “De conflicten zijn verschillend van aard, maar het onderliggende probleem is dat mensen slecht geïnformeerd zijn en gemaakte afspraken niet of onvoldoende nauwkeurig vastleggen”, zegt jurist Sander Harpman van Arag. Zo geeft een op de drie aan te vertrouwen op een mondelinge afspraak met de aannemer.

Daarnaast blijkt ongeveer de helft van de woningbezitters niet op de hoogte van zijn of haar rechten als opdrachtgever bij het onverwachte hoge kosten bij de verbouwing. Hetzelfde geldt voor het niet naleven van de oplevertermijn en meer- en minderwerk. Ruim een derde geeft aan niet te weten welke rechten de opdrachtgever heeft bij verborgen gebreken of slecht uitgevoerd werk.

Aannemers vragen vaak om een aanbetaling. Ruim een derde van de millennials weet niet welke rechten zij in dat geval hebben. Niet direct de gehele som betalen, maar een gedeelte achter de hand houden en pas betalen als de klus naar tevredenheid is afgerond, adviseert Harpman.

Meer verbouwingen, meer problemen

Ook juridisch dienstverlener Das signaleert een toename van conflicten bij verbouwingen. In 2014 ging het nog om 963 gevallen, vorig jaar waren dat er al 4000. Achmea zegt vorig jaar 10% meer hulpvragen over bouwconflicten te hebben gehad, schrijft het AD.

Een woordvoerder van Arag geeft aan dat de toegenomen drukte bij aannemers een rol speelt bij het ontstaan van bouwconflicten. Meer mensen zijn de afgelopen jaren vanwege de hoge huizenprijzen gaan verbouwen. Omdat de opdrachten bij aannemers oplopen, zijn ze sneller geneigd in zee te gaan met beunhazen en neemt het risico op geschillen toe.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/mondelinge-verbouwingsovereenkomst-gebruikelijk-bouwconflicten-nemen-toe/