Algemeen

Grote vraag naar warmtepomp, toch blijft cv-ketel de populairste warmtebron

warmtepomp

Het aantal Nederlanders met een warmtepomp in huis neemt maar langzaam toe, blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu.

Nederlanders schaften vorig jaar 72.300 stuks warmtepompen aan, becijfert de jaarlijkse Gasmonitor, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar de verkoopcijfers van warmtetechnieken. Dat is een stijging van 16% ten opzichte van 2020. Ter vergelijking: met 431.000 verkochte exemplaren was de cv-ketel ook in 2021 verreweg de populairste warmtebron in Nederlandse huishoudens.

“De groei van het aantal huishoudens met warmtepompen gaat niet hard genoeg”, stelt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. “Als we op dit tempo doorgaan, zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp.” Van Tilburg ziet dat consumenten wel van hun cv-ketel af willen, maar dat tekorten aan installateurs en apparaten dat verhinderen.

Hybride warmtepomp per 2026 verplicht

Dit voorjaar kondigde minister De Jonge (Volkshuisvesting) aan dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn bij vervanging van hun hr-ketel minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Van Tilburg voorziet dat de vraag naar warmtepompen daardoor alleen nog maar zal toenemen. “Het is alle hens aan dek.”

Andere opties zijn een duurzaam warmtenet of een volledig elektrische warmtepomp. Uit de Gasmonitor blijkt dat er afgelopen jaar minimaal 3.800 hybride warmtepompen zijn aangevraagd via de ISDE-subsidieregeling. Dat is een lichte stijging (6%) ten opzichte van het jaar daarvoor. Op basis van deze cijfers is het niet aannemelijk dat huishoudens binnen vijf jaar de overstap kunnen maken naar een hybride warmtepomp. Natuur & Milieu ziet de hybride warmtepomp als een belangrijke stap naar aardgasvrij wonen.

Bekijk het hele rapport op de website van Natuur & Milieu

Lange levertijd materialen schrikt mensen af

Het tekort aan installateurs komt volgens Van Tilburg door meer dan enkel de overspannen arbeidsmarkt. “Er zijn immers wel genoeg installateurs die weten hoe je een cv-ketel plaatst. De prioriteit ligt nog op de verkeerde plek.” Als installatiemedewerkers vertrouwd raken met de apparaten, denkt Van Tilburg dat de installatietijd afneemt. Tegelijk ziet Natuur & Milieu een ‘run op materialen’ om warmtepompen te produceren. “Zo’n lange levertijd schrikt mensen af, waardoor ze bij hun verbouwing toch weer voor een cv-ketel kiezen.”

Vooralsnog komen warmtepompen vooral in nieuwbouwwoningen terecht. Sinds 2018 krijgen nieuwe huizen in principe geen aansluiting op aardgas meer. De verkoop van cv-ketels ging bijna volledig naar al bestaande woningen.

Consumenten met een cv-ketel betalen zich blauw nu de gasprijzen zo hoog zijn. “Een warmtepomp zorgt voor CO₂-reductie”, stelt Van Tilburg, “maar het is ook gewoon een uitweg voor wie van die enorme gasprijs af wil.”

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/enorme-vraag-naar-warmtepomp-toch-blijft-cv-ketel-de-populairste-warmtebron/