Algemeen

Ondanks afkoeling woningmarkt vindt driekwart huizenkopers nieuwbouw onbetaalbaar

Afkoeling woningmarkt

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in augustus, ondanks de stijging van de hypotheekrente, licht gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden (+5%). Dit in tegenstelling tot juli, toen er nog een aanzienlijke daling was (-34%).

Vooral onder jonge huizenkopers tot 35 jaar is in augustus sprake van een significante stijging (+24%) ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Volgens de adviesketen zijn deze cijfers een duidelijk signaal van afkoeling van de woningmarkt.

Ondanks die afkoeling van de woningmarkt zeggen bijna twee op de drie huizenkopers dat er te weinig aanbod is in de prijsklasse van hun voorkeur, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 500 zogeheten ‘oriënteerders’ dat De Hypotheker op Prinsjesdag heeft gepubliceerd. Bovendien vindt maar liefst driekwart dat nieuwbouwwoningen voor hen niet betaalbaar zijn. Een derde zegt dat ze de prijsklasse waarin zij een woning zoeken naar beneden hebben bijgesteld.

Lees ook: ‘Prinsjesdag: kabinet strooit met geld’

Afkoeling woningmarkt

Één op de vier huizenkopers stelt dat het aanbod van betaalbare woningen door het woningtekort nog steeds niet groter is geworden. Drie kwart zegt dat er ondanks de tekenen van afkoeling van de woningmarkt, gebrek is aan betaalbare nieuwbouwwoningen. Veel huizenkopers kijken dan ook de kat uit de boom. Bijna vier op de tien Nederlanders zeggen dat zij de aankoop van een woning uitstellen tot de huizenprijzen echt gaan dalen.

De Hypotheker ziet ook positieve signalen. Zo geeft 10% van de ondervraagden aan vaker naar een bezichtiging te kunnen en ervaart 9% dat er minder biedingen zijn. Bovendien is het gemiddelde hypotheekbedrag in augustus met bijna 6% gedaald – van € 323.000 naar
€ 304.000 – ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Prijsstijging vlakt af, minder transacties

Bestaande koopwoningen waren in augustus 11,9% duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging 14,5%. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. Het is de vierde maand op rij dat de prijsstijging is afgevlakt.

Het Kadaster registreerde in augustus 16.405 woningtransacties. Dat is bijna 5% minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van 2022 zijn 124.127 woningen verkocht, ruim 20% minder dan in dezelfde periode van 2021.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/afkoeling-woningmarkt/