Rolluik is naast zon- en inbraakwerend ook isolerend

Rolluiken zorgen voor zonwering en inbraakpreventie. Minder bekend is dat ze ook energiebesparing opleveren. Zowel in de zomer als in de winter zijn vele euro’s te besparen door rolluiken voor ramen en deuren. De onderstaande tips kunnen makelaars helpen hun klanten te adviseren over rolluiken en de mogelijkheden om daarmee hun huis te verduurzamen.

Partnercontent van INHUIS Plaza

Een kijkje in de opbouw van energieverbruik

Met rolluiken zijn dus energiekosten te besparen, maar eerst iets over de opbouw van het energieverbruik. We gebruiken energie om elektrische apparaten te gebruiken, te koken, water te verwarmen en om ons huis te verwarmen. Vooral in het verwarmen van een woning valt een hoop te winnen. Hoe kouder het buiten is, hoe meer er wordt gestookt, dus hoe hoger de energierekening wordt. Maar heel veel van die warmte gaat verloren door slechte isolatie, en daar kan een rolluik of een screen een verschil maken.

Winter: warmteverlies beperken met rolluiken

De beste manier om energiekosten terug te dringen, is als de bewoners hun huis goed isoleren. Het gaat daarbij niet alleen om isolatie van muren en daken, maar ook om ramen. Ondanks dat de meeste huizen tegenwoordig dubbel glas hebben, gaat veel warmte verloren via het vaak enorme raamoppervlak dat een huis heeft.

Snel fors besparen op energiekosten kan door screens of isolerende rolluiken te laten plaatsen. Een rolluik is een relatief goedkope investering, die meerdere voordelen biedt. Het zorgt niet alleen voor een forse besparing op de energiekosten, maar houdt de zon buiten in de zomer en beschikt over inbraakwerende eigenschappen.

Zomer: beperken van warmte die het huis inkomt

Waar in de winter energie te besparen is door de warmte binnen te houden, is er in de zomer juist te besparen op energiekosten door de warmte buiten te houden, bijvoorbeeld via een zonnescherm. Veel mensen grijpen naar airconditioning als ze het binnenshuis koel willen houden in de zomer. Dat lijkt logisch, maar een airco vreet energie, wat uiteindelijk ook in de zomer een hoge energierekening oplevert.

Het is beter om ervoor te zorgen dat de warmte het huis niet in kan door zonwering in de vorm van rolluiken te installeren. Rolluiken houden het zonlicht en de warme lucht buiten, dat levert een besparing op van de energie die anders naar de airco zou gaan.

Bespaar tot 10% op energierekening met rolluiken

Gemiddeld gaat zo’n 37% van alle warmte in huis verloren via de ramen. Daarmee is het logisch dat investeren in rolluiken of screens een flinke besparing van energiekosten kan opleveren. Bovendien is zonwering op maat laten maken een minder grote investering dan het laten plaatsen van HR++ glas en warmte-isolerende kozijnen.

Cijfers tonen aan dat rolluiken in combinatie met isolerende raambekleding zelfs meer energie besparen dan HR++ glas, wat jaarlijks 10% kan schelen op de totale energierekening. Een goede reden dus, naast de zonwerende en inbraakwerende eigenschappen, om het plaatsen van rolluiken te overwegen.

Meer informatie is te vinden op de website van INHUIS Plaza.

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/rolluik-is-naast-zon-en-inbraakwerend-ook-isolerend/