‘Stukje woning kopen’ populair bij jongeren, platform breidt uit

stukje woning kopen

Starters kunnen al jaren moeilijk aan een woning komen. In plaats daarvan kunnen ze een ‘stukje woning’ kopen via startup Brxs. Weliswaar geen compleet huis, maar met een belegging van minimaal €100 verdienen ze aan huurinkomsten en winst bij verkoop. Een half jaar na de lancering in Amsterdam breidt de startup nu verder uit. Het concept is populair, al plaatsen deskundigen hun kanttekeningen bij het maatschappelijke aspect.

BRXS heeft een online platform dat beleggen in vastgoed wil ‘democratiseren’. Het bedrijf  richt zich daarbij specifiek op een doelgroep van mensen rond de 25 jaar, bij wie beleggen de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. “We vinden het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt op de woningmarkt. Zeker jongeren, voor wie de woningmarkt op dit moment onbereikbaar voelt”, zegt Amrita Ramsaransing, een van de oprichters.

De methode verschilt niet veel van regulier beleggen in woningen. De jongeren die meedoen, krijgen een ‘stukje woning’ door een bedrag vanaf €100 te investeren in een beleggingspand. BRXS begon met de aankoop van een aantal woningen in Amsterdam om deze te verhuren. Van de huurinkomsten krijgen de investeerders een rendement. Bij de verkoop van de woning deelt de investeerder mee als er winst wordt gemaakt.

Filip Nuytemans en Amrita Ramsaransing, oprichters van BRXS. – Foto: BRXS

Het concept slaat aan, want BRXS heeft sinds de oprichting naar eigen zeggen 5.000 investeerders aangetrokken. Inmiddels is €3 miljoen aan groeigeld opgehaald. Daarmee wil de onderneming verder in Nederland uitbreiden. In Delft is een studentenhuis gekocht en het volgende doel zijn woningen in Zuid-Holland. Daarna moeten Europese steden volgen.

Sausje voor starters

Bij de oprichting in januari zei Nic Vrieselaar, woningeconoom bij de Rabobank in het AD dat de methode van BRXS niet nieuw is. “Het is een soort beleggingsfonds. Er gaat een sausje overheen alsof het voor starters is, waardoor het maatschappelijk betrokken overkomt, maar in feite kan iedereen investeren in vastgoed. De marketing van dit bedrijf past bij de trend dat beleggen onder jongeren steeds populairder wordt.”

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer vraagt zich in Het Parool af of het concept nog wel werkt als de zelfbewoningsplicht op meer plaatsen wordt ingevoerd. Het zal er volgens hem van afhangen hoe een gemeente omgaat met die regels of het beleggingsconcept voor jongeren er een succes is.

Huisjesmelken

Daarnaast is er kritiek dat het platform huisjesmelken stimuleert. “De groep mensen die een woning als een verdienmodel zien, neemt hierdoor toe”, zegt voorzitter Jerry Wijnen van makelaarsvereniging Amsterdam in Het Parool.

BRXS zegt overigens zelf zich te richten op bestaande huurwoningen en studentenhuizen en geen koopwoningen uit de markt te nemen. “Zo heeft BRXS het bestaande studentenhuis in Delft overgenomen van een andere investeerder en wordt een vast percentage ‘aandelen’ exclusief beschikbaar voor huurders en buurtbewoners in Delft”, aldus de onderneming in een persbericht.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/stukje-woning-kopen-populair-bij-jongeren-platform-breidt-uit/