Aantal overbiedingen in oktober daalt met 15% ten opzichte van september, ‘terug naar niveau van 2018’

aantal overbiedingen in oktober

Het aantal overbiedingen in oktober op koopwoningen daalde ten opzichte van vorige maand met 15%, meldt Makelaarsland. 32% van alle biedingen werd boven de vraagprijs uitgebracht.

  • Vooralsnog 45% minder overboden dan in eerste helft 2022
  • Doorlooptijd neemt toe van 36 naar 51 dagen

Verder valt op dat het aantal biedingen per woning ook daalde ten opzichte van 2021, en terugkeert naar het aantal van de jaren daarvoor. “Op het gebied van overbieden is er sprake van een daling in alle prijssegmenten. Qua cijfers is het lang geleden dat er zich zo’n situatie heeft voorgedaan”, vertelt Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland. “In 2018 was het voor het laatst dat we met dit soort percentages te maken hadden. Destijds lag het percentage biedingen boven de vraagprijs met 30% nog niet iets lager.”

Percentage overbieders daalt sinds juli

De extreme druk qua overbieden lijkt dus langzaamaan op zijn retour. Die ontwikkeling kwam volgens Makelaarsland halverwege 2022 al op gang. Van Wijgerden: “In de eerste twee kwartalen van dit jaar lag het gemiddelde met 77% nog 45% boven het huidige niveau. Sinds juli is het percentage trapsgewijs steeds verder omlaaggegaan.”

Woning wordt 6,5 keer bezichtigd

De animo om huizen te bezichtigen bleef de afgelopen maanden vrij laag. Waar het driemaandsgemiddelde begin dit jaar boven de 10 bezoekers lag, wordt een woning nu 6,5 keer bezichtigd. Het driemaandsgemiddelde van dezelfde periode in 2021 was bijna twee keer zo hoog: 11,6 keer. Een verschil van -44%. De daling van bezichtigingscijfers vlakt overigens wel af: van juli tot en met september trok een huis gemiddeld ook 6,5 kijkers.

Ook het aantal biedingen neemt af

Niet alleen het aantal biedingen boven de vraagprijs en bezichtigingen slinken. Ook het aantal biedingen ten opzichte van 2021 daalde. Vorig jaar zijn er gemiddeld zes biedingen per woning uitgebracht. Dit jaar ligt het gemiddelde vooralsnog op vier. In 2017, 2018, 2019 en 2020 schommelde het gemiddelde structureel tussen de vier en de vijf biedingen per woning.

Het duurt 51 dagen om een huis te verkopen

Ook houdt Makelaarsland met aandacht doorlooptijden in de gaten. Uit de analyse blijkt dat het ten opzichte van het eerste halfjaar langer duurt om een huis te verkopen. Over de eerste zes maanden duurde het 36 dagen. Inmiddels is dat tijdsbestek met 15 dagen opgelopen tot 51 dagen. In 2021 lag het gemiddelde op 50 dagen. In de jaren 2019 en 2020 duurde het respectievelijk 83 en 78 dagen voordat een huis verkocht werd.

Geen hysterie maar stabilisatie

“Je kan je afvragen of de huidige hysterie op de woningmarkt terecht is. 2022 is geen gek jaar als je verder terugblikt dan 2021. Dát jaar was extreem, dit jaar stabiliseert de markt juist weer”, beschouwt Van Wijgerden. “Het lijkt erop dat kopers en verkopers steeds meer wennen aan een nieuwe werkelijkheid op de woningmarkt en dat zij de gekte een beetje achter zich laten.”

Leestip: Overbieden, maar dan valt het tegen…

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/aantal-overbiedingen-in-oktober-daalt-met-15-ten-opzichte-van-september-terug-naar-niveau-van-2018/