Een derde minder nieuwbouwwoningen verkocht

nieuwbouwwoningen

In het derde kwartaal van 2022 zijn ruim een derde minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015.

Er werden ruim 5.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 33,9% minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Tekst gaat verder onder grafiek

In totaal 10% minder verkocht

In totaal zijn er in het derde kwartaal 9,9% minder woningen verkocht. Dit blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van het CBS en het Kadaster. Dit is het zesde kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder. NVM meldde eerder dat NVM-makelaars in het vierde kwartaal van 2022 in totaal 32.500 bestaande koopwoningen hebben verkocht.

In het derde kwartaal van 2022 was de prijs van nieuwbouwwoningen gemiddeld 13,7% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kwam de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen uit op bijna € 474.000. Dit is lager dan het tweede kwartaal, toen bedroeg de gemiddelde prijs voor het eerst meer dan een half miljoen euro.

Tektst gaat verder onder grafiek

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 11,9% hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging vlakte voor het tweede kwartaal op rij af. In het voorgaande kwartaal was de prijs gemiddeld 18,4% hoger dan hetzelfde kwartaal van 2021. NVM kwam op een gemiddelde prijs van € 407.000 voor bestaande woningen, een daling van 3,7% ten opzichte van het derde kwartaal.

In elf EU-landen stijgen prijzen harder

De huizenprijzen waren in het derde kwartaal van 2022 12,2% hoger dan een jaar eerder, blijkt uit vergelijkende cijfers van Eurostat. Daarmee staat Nederland op de twaalfde plaats van landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie; vorig kwartaal was dit nog de vijfde plek.

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het derde kwartaal van 2022 gestegen met ruim 7%. De grootste stijgingen zijn in Estland (24,2%), Hongarije (21,0%) en Litouwen (19,3 procent). Denemarken was het enige land waar de huizenprijzen daalden, met 2,4%.

Tekst gaat verder onder grafiek

In de huizenprijsindex zijn de transactieprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen meegenomen.

Funda Index: van verkopers- naar kopersmarkt

Uit de Funda Index over het vierde kwartaal van 2022 blijkt dat de woningmarkt kantelt, van een verkopers- richting een kopersmarkt. Gemeten over heel 2022 laat de funda index zien dat de concurrentie op de woningmarkt is gehalveerd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het koopvertrouwen kwam uit op het hoogste punt sinds de eerste index in 2020. Dit leidde echter niet tot een toename in koopintentie en koopgedrag. Op de verkopersmarkt daalde het zeer stabiele verkoopvertrouwen van de afgelopen jaren in relatief hoog tempo – hoewel de verkoopintentie toenam ten opzichte van het derde kwartaal in 2022.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/een-derde-minder-nieuwbouwwoningen-verkocht/