Prijsdaling in vierde kwartaal

prijsdaling vierde kwartaal

Bestaande koopwoningen waren in december nog 2,7% duurder dan een jaar eerder. Dat is de laagste prijsstijging van jaar op jaar in ruim zeven jaar. Een maand eerder bedroeg de stijging nog 4,9%. Gemeten over het hele vierde kwartaal was voor het eerst in negen jaar sprake van een prijsdaling

In het vierde kwartaal van 2022 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld € 415.546. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 waren zulke woningen gemiddeld 5,1% duurder. Een kwartaal eerder was de prijsstijging op jaarbasis nog 11,9%. Met de cijfers van december is ook het jaarcijfer bekend. In 2022 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 13,6% duurder dan in 2021.

Tekst gaat verder onder grafiek

vierde kwartaalPrijzen koopwoningen verder gedaald in december

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Ten opzichte van november is de prijsindex bestaande koopwoningen in december met 2,3% gedaald. Dat is de grootste daling van die index in tien jaar.

In augustus 2022 bereikten de prijzen een voorlopig hoogtepunt. Sindsdien is de prijsindex vijf maanden op rij gedaald. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in december € 401.436. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in december nog ruim 90% hoger.

Tekst gaat verder onder grafiek

viedrde kwartaalMeer transacties in december

Het Kadaster maakte bekend dat het in december 21.336 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 4% meer dan een jaar eerder. In 2022 zijn 193.103 woningen verkocht, bijna 15 procent minder dan in 2021.

Tekst gaat verder onder grafiek

Prijsdaling in vierde kwartaal

Gemeten over het hele kwartaal constateert het CBS een prijsdaling. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het vierde kwartaal gemiddeld met 2,4% gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. In alle provincies daalden de prijzen. Dat is de eerste keer in negen jaar. Sinds het tweede kwartaal van 2013 is het niet meer voorgekomen dat in alle provincies de prijzen daalden.

Met 3,9% was de prijsdaling het grootst in de provincie Utrecht. Het kleinst was de daling in Limburg (1,2%). Ook van de vier grote steden noteerde Utrecht in het vierde kwartaal van 2022 met 6,3% de grootste daling.

Tekst gaat verder onder grafiek

Toename aantal woningtransacties

Het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het laate kwartaal van 2022 bedroeg 51.345. Dat was 1,8% meer dan een kwartaal eerder. In tien provincies steeg het aantal transacties. Alleen in Flevoland en Utrecht was dit niet het geval. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2021 lag het aantal transacties in Nederland 2,8 procent lager.

Tekst gaat verder onder grafiek

De NVM sprak eerder van een ‘omslagpunt’ op de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2022. Analisten verwachten dat de huizenprijzen tot eind 2024 met 8% zullen dalen.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/prijsdaling-in-vierde-kwartaal/