Algemeen

Kwart meer hypotheekaanvragen jonge kopers

aantal hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder jonge huizenkopers is in januari met 25% gestegen in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Dat terwijl het totaal aantal hypotheekaanvragen sterk is gedaald.

In januari bedroeg het aandeel hypotheekaanvragen voor de aanvraag van een woning van kopers tussen 18 en 28 jaar 27% van het totale aantal. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met januari 2022 (15 %), blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat het totaal aantal hypotheekaanvragen in januari juist sterk is gedaald. In de eerste maand van 2023 werden 25.705 hypotheken aangevraagd via HDN. Dit is vergelijkbaar met het aantal aanvragen in december (27.308) en november 2022 (26.404), maar een daling van ruim 50% ten opzichte van januari vorig jaar.

Onderzoek woonsituatie

Ondanks de flinke stijging van de hypotheekrente is het aantal jongvolwassenen dat een huis koopt vorig jaar dus toegenomen. Ruim drie kwart van de Nederlanders in deze leeftijdsgroep bezit op dit moment geen eigen woning. Bijna de helft woont nog bij hun ouder(s) en één op de acht jongvolwassenen woont op kamers of in een studentenwoning. Meer dan de helft woont noodgedwongen thuis, omdat zij een eigen woning niet kunnen betalen, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast geeft 44% als reden aan te profiteren van gratis onderdak en/of dat dit hen in staat stelt te sparen voor een koopwoning. Een kwart woont nog thuis, omdat ze eenvoudigweg geen (geschikte) woning kunnen vinden.

Dat blijkt uit onderzoek dat De Hypotheker heeft laten doen onder jongvolwassenen (18 tot en met 28 jaar) die niet in een koopwoning wonen waarvan zij (mede)eigenaar zijn, om in kaart te brengen welke verwachtingen jonge kopers hebben en tegen welke obstakels zij aanlopen.

Gemiddelde huizenprijs ver boven gemiddeld hypotheekbedrag jongvolwassenen

Hoewel de huizenprijzen dalen en het woningaanbod ruimer is, denkt driekwart niet dat het nu een gunstig moment is om een woning te kopen, blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de jongvolwassenen die een woning zoeken, verwacht zelfs dat het niet zal lukken om binnen twee jaar een woning te vinden. Dit is volgens De Hypotheker onder andere te wijten aan het tekort aan woningen in de prijsklasse van hun voorkeur. Zo zoekt slechts één op de acht jongvolwassenen naar woningen met een waarde van € 350.000 tot € 400.000. In de prijscategorieën boven € 400.000 wordt relatief weinig gezocht, terwijl de gemiddelde huizenprijs € 407.000 bedraagt.

‘Transformatie naar kopersmarkt’

“De huizenmarkt transformeert geleidelijk naar een kopersmarkt”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Dit is het gevolg van de licht dalende hypotheekrente, het ruimere woningaanbod, dalende huizenprijzen en doordat kopers minder gedwongen zijn tegen elkaar op te bieden. Uit onze data blijkt dat jonge huizenkopers op de huizenmarkt hierdoor geleidelijk steeds meer een voet tussen de deur krijgen.”

Desondanks stuiten zij nog steeds op veel barrières bij hun zoektocht naar een betaalbare woning en vindt het merendeel het nog geen gunstig moment om te kopen, vervolgt Luiten. “65% van de jongvolwassenen zoekt een koopwoning die tussen € 200.000 en € 300.000 kost. Dit wordt ook weerspiegeld in het gemiddelde hypotheekbedrag van deze groep huizenkopers – € 276.000. Dit ligt ruim een ton onder de gemiddelde prijs van een bestaande woning en zelfs twee ton onder de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning.”

Het onderzoek is in december 2022 in opdracht van De Hypotheker uitgevoerd door PanelWizard onder ruim 500 Nederlanders van 18 tot en met 28 jaar die niet in een koopwoning wonen waarvan zij (mede)eigenaar zijn; dit is representatief voor Nederland op basis van geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en regio.

 

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/53501-2/