Orange Credit Woonboothypotheek eerste hypotheek voor woningbooteigenaren
Orange Credit Hypotheken lanceert een hypotheek voor woningbooteigenaren. “De woningnood is hoog, dus moet je openstaan voor alternatieven. Wonen op het water is zo’n alternatief.” Dat zegt Jeroen Walhout, een van de initiatiefnemers van de Orange Credit Woonboothypotheek.
Financiering van een woonboot of watervilla is lastig. Er was in Nederland slechts één aanbieder van een woonboothypotheek. Maar dat is volgens Orange Credit Hypotheken een afgeleide van een woninghypotheek met nogal wat beperkende voorwaarden. Orange Credit is volgens de hypotheekverstrekker de eerste echte speciale hypotheek voor woonbootbezitters en zij die overwegen het te willen worden. Daardoor wordt wonen op het water bereikbaarder dan ooit.
Voorwaarden vergelijkbaar met woninghypotheek
De Orange Credit Woonboothypotheek hanteert voorwaarden die maar weinig onderdoen voor een doorsnee woninghypotheek. Zo kan met de Orange Credit Woonboothypotheek 90% of meer van de marktwaarde van de woonboot worden gefinancierd, is er een looptijd tot 30 jaar mogelijk voor zowel de boot als de ligplaats en worden scherpe rentetarieven gehanteerd. En net als bij een woninghypotheek kan de Orange Credit Woonboothypotheek op diverse manieren worden afgelost met een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.
Samenwerking met gespecialiseerde adviseurs en taxateurs
Voor het hypotheekadvies werkt Orange Credit samen met een aantal financieel adviseurs, gespecialiseerd in woonboten en watervilla’s. Daarnaast wordt samengewerkt met de Financiële Makelaar, een overkoepelend orgaan waar zelfstandige adviseurs een beroep op kunnen doen. Omdat een woonboot of watervilla geen doorsnee woonproduct is, wordt ook samengewerkt met gespecialiseerde taxateurs die thuis zijn op het water.
6% meer financiering voor duurzame maatregelen woningbooteigenaar
Woningbooteigenaren die energiebesparende maatregelen treffen, kunnen rekenen op 6% meer financiering. Dat wil zeggen 96% van de marktwaarde in plaats van de gebruikelijke 90%. Ook beloont Orange Credit nieuwbouw woonboten met een extra rentekorting. Wie een nieuwe woonboot laat bouwen, moet voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. En dat betekent automatisch ook dat die nieuwe woonboot duurzaam moet zijn.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Obstakels van een woonboothypotheek
Dat er nu eindelijk een speciale woonboothypotheek op de markt komt, is best bijzonder in een land met zoveel water en nog zoveel ruimte om te wonen op het water. Jeroen Walhout legt uit wat de obstakels zijn bij een woonboothypotheek: “In de eerste plaats zijn er uitdagingen aan de fundingkant. Buitenlandse investeerders vinden het al raar dat wij onder zeeniveau wonen, laat staan dat je geld steekt in een product waarmee je wonen op het water financiert. Daarnaast heeft een woonboot meer onderhoud nodig, zeker als het gaat om een stalen woonboot die zo om de zes, zeven jaar het water uit moet.”
Wat volgens hem ook meespeelt is dat de waarde van een woonboot in veel gevallen grotendeels bepaald wordt door de plek waar de woonboot ligt. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar de ligplaats vaak vele malen meer waard is dan de woonboot zelf. Die ligplaats wordt dan ook nog eens niet gekocht, maar gehuurd. “Dus je financiert als hypotheekverstrekker daarmee gebruiksrecht. Nou vinden wij dat weinig anders dan het financieren van een woning met erfpacht, zoals dat in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook heel veel voorkomt. Dus dat is voor ons geen probleem.”
Een ander aspect dat meespeelt zijn de recente aanpassingen in de wetgeving, waardoor de rechtspositie van een huurder van een ligplaats sterk verbeterd is ten aanzien van opzegging of de overdraagbaarheid van de huurovereenkomst. Door deze wetswijziging is er meer zekerheid gekomen voor de woonbooteigenaar en heeft de financiering een steviger fundament gekregen.