Algemeen

Aantal hypotheekaanvragen in februari hoger, ook de hypotheekrente blijft stijgen

aantal hypotheekaanvragen in februari

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen in februari fors lager ligt dan dezelfde maand vorig jaar, maar hoger is dan de afgelopen maanden. De hypotheekrente stijgt voor de derde week op rij.

Het aantal hypotheekaanvragen in februari was 31.553. Dat is een daling van 56% in vergelijking met februari 2022, maar een stijging ten opzichte van de afgelopen maanden. Hiermee lijkt januari met 25.705 aanvragen een dieptepunt in de hypotheekmarkt te zijn geweest. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk.

Opleving hypotheekmarkt in februari

In de eerste maand van 2023 werden 25.705 hypotheken aangevraagd via HDN. Dit is vergelijkbaar met het aantal aanvragen in december, waarin 27.308 hypotheekaanvragen over het netwerk gingen en november, waarin 26.404 aanvragen werden gedaan. De relatief korte maand februari breekt met deze lage trend en sloot af met 31.553 hypotheekaanvragen. Een stijging van 19% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen drie maanden, aldus HDN.

Dat neemt niet weg dat het aantal aanvragen in februari dus 56% lager ligt dan februari 2022 toen met 72.351 aanvragen het absolute record (sinds HDN de aanvragen registreert) werd verbroken. Dit recordaantal werd gestuwd door consumenten die hun hypotheek oversloten of een tweede hypotheek hadden aangevraagd (niet-kopersmarkt). Op dit moment is de oversluitmarkt nagenoeg verdwenen. Verder valt op dat de consument vaker kiest voor een kortere rentevast periode (gemiddeld 12 jaar in 2023, in 2022: 20 jaar).


Hypotheekrente stijgt voor derde week op rij

Vrijwel alle hypotheekverstrekkers verhoogden vorige week hun rentes. Daardoor steeg het gemiddelde tarief voor wie zijn rente voor bijvoorbeeld tien of twintig jaar wil vastzetten voor de derde week op rij.

Volgens Van Bruggen Adviesgroep verhoogden vrijwel alle banken en andere verstrekkers hun tarieven vorige week. In sommige gevallen zelfs meerdere keren, wat ongebruikelijk is. Bij de rentevaste tarieven gaat het om stijgingen van gemiddeld 0,15 procentpunt, al waren er uitschieters van 0,4 procentpunt.

Wie zijn hypotheekrente met NHG voor tien jaar wil vastzetten, betaalt gemiddeld 4,19% rente. Bij een rentevaste periode van twintig jaar is het tarief 4,37%. De verwachting is dat de hypotheekrente de komende weken blijft oplopen. Dit komt doordat de inflatie hoog blijft.


Startersprofielen trekken aan

Sinds september vorig jaar daalt het aandeel van de starters in de hypotheekmarkt stevig. Uit de HDN-cijfers van februari blijkt echter dat zij weer meer hypotheekaanvragen indienen, namelijk 10.113. Het gemiddelde hypotheekbedrag van starters daalde met € 18.000 naar
€ 304.000, een daling van 5% ten opzichte van februari 2022.

Lees ook: Ruim driekwart koopstarters negatief over woningzoektocht

De meeneemregeling neemt een vlucht

Waar in februari 2022 over de gehele linie records werden verbroken, is er ook een record gevestigd in februari dit jaar. Consumenten nemen massaal hun lopende hypotheek mee naar hun nieuw aangekochte woning. Dit vanwege de huidige, relatief hoge, marktrente. Op dit moment neemt de helft van de doorstromers een deel van de hypotheek mee. Gemiddeld nemen zij op een hypotheek van € 355.000 een bedrag van € 210.000 mee.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/aantal-hypotheekaanvragen-in-februari-hoger-ook-de-hypotheekrente-blijft-stijgen/