Algemeen

Regels voor particuliere huur verder aangescherpt: eind in zicht voor tijdelijke huurcontracten

regels voor particuliere huur

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur verder aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

De invoering in 2016 van de tijdelijke huurcontracten voor maximaal twee jaar pakt in de praktijk verkeerd uit. Het was de bedoeling dat er meer huurwoningen bij zouden komen, maar dat is niet gebeurd.

Het wetsvoorstel Lokaal verbod tijdelijke verhuur is vorige week in consultatie gegaan. Om ongewenste effecten tegen te gaan, kunnen gemeenten straks lokaal tijdelijke verhuur in kwetsbare wijken verbieden. Gemeenten maken zelf de afweging of ingrijpen nodig is. Dit is in lijn met het voorstel van minister Hugo de Jonge om de regels voor particuliere huur verder aan te scherpen. Hij wil het voor gemeenten mogelijk maken om dat lokaal te verbieden. Zijn partijgenoot Jaco Geurts vindt dat PvdA en ChristenUnie met de minister in gesprek moeten. Het Kamerlid zegt het initiatiefwetsvoorstel alleen te steunen als het op een paar punten wordt aangepast.

De initiatiefwet om het vaste contract weer de norm te laten zijn, wordt gesteund door coalitiepartij D66, SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en hoogstwaarschijnlijk het CDA en de PVV, zo bleek donderdagavond 23 maart tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Lees ook: CU en PvdA willen tijdelijke huurcontracten verbieden

PVV wil uitzondering voor ouderen

De PVV wil dat er wel een uitzondering wordt gemaakt voor ouderen die voor hun pensioen een extra woning hebben gekocht en die tijdelijk willen verhuren. “Kunnen ze hun huis dan nog verkopen of zitten ze voor onbepaalde tijd vast aan die huurder?”, wil PVV-Kamerlid Kops weten.

In het wetsvoorstel komen een aantal uitzonderingen te staan: zo blijven tijdelijke huurcontracten voor grote gezinnen, jongeren, studenten en promovendi wel bestaan, maar dan waarschijnlijk voor vijf jaar. Het CDA wil dat de groep uitzonderingen wordt uitgebreid met onder meer contracten voor short stay woningen, voor noodopvang en voor wezen.

Regeringspartij VVD is niet erg enthousiast over het aanpassen van de huidige praktijk. VVD-Kamerlid De Groot vreest dat het aantal huurwoningen in deze wooncrisis zal teruglopen. “Het aanbod zal een knauw krijgen en daar helpen we niemand mee.”

Het debat wordt later afgemaakt. Bij de stemmingen over het wetsvoorstel wordt uiteindelijk duidelijk hoeveel partijen er steun geven.

Wet goed verhuurderschap

Om huurders beter te beschermen is er ook nog de Wet goed verhuurderschap die waarschijnlijk op 1 juli ingaat. De Eerste Kamer nam op 21 maart het voorstel aan. Het geeft gemeenten meer mogelijkheden om huurders te beschermen tegen misstanden bij het verhuren van woon- of verblijfsruimten. Op 7 maart stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel en een amendement van Kamerlid van Baarle over de borgsom. Gemeenten kunnen een verhuurvergunning verplichten en zijn ook verantwoordelijk voor de handhaving.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/regels-voor-particuliere-huur-verder-aangescherpt-eind-in-zicht-voor-tijdelijke-huurcontracten/