Ook Europees gezien daalt huizenprijs, bij Denen en Duitsers het hardst

huizenprijzen

De Europese huizenprijzen zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,5% gedaald ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De grootste daling is te zien in Denemarken en Duitsland, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

Het is voor het eerst in acht jaar tijd dat de huizenprijzen in Europa omlaag zijn gegaan. Sinds 2015, toen de Europese economie was hersteld van de eurocrisis, is de huizenprijs ieder kwartaal gestegen. Nu is er dus sprake van een daling, hoewel de prijzen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog wel 3,6% hoger zijn.

In Nederland daalde de gemiddelde woningprijs in Q4 met 2,6% ten opzichte van een kwartaal eerder. In Duitsland is sprake van een waardevermindering van 5%, bij de Denen is dat 6,5%. Ook Zweden (-3,6%) en Finland (-3,4%) deden het slechter dan Nederland.

Aandeel Nederlanders met hypotheek is hoog

De stijging of daling van de gemiddelde huizenprijs in een land is afhankelijk van hoe een land hypotheken uitgeeft en hoeveel schuld huiseigenaren kunnen opbouwen. In Nederland is het aantal inwoners dat een hypotheek heeft, hoger dan in welk ander Europees land ook, schrijft het FD.

In tegenstelling tot Nederland, hebben in Zweden veel woningeigenaren variabele hypotheekrentes. De achterliggende gedachte is dat variabele rente op de langere termijn goedkoper is. Maar na renteverhogingen van de Zweedse centrale bank Riksbank, beginnen de variabele rentes pijn te doen. Huizenbezitters zien sindsdien de waarde van hun woningen verdampen én hebben hogere woonlasten door de gestegen hypotheekrente.

Gestegen huizenprijzen in Kroatië en Roemenië

Er is ook een aantal Europese landen waar de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2022 juist zijn gestegen ten opzichte van Q3. In Kroatië werden de woningen gemiddeld 4,7% duurder. Ook in Roemenië (+2,5%), Litouwen (+1,9%) en Ierland (+1,2%) was een stijging te zien.

Kroatië kent een relatief grote groep buitenlandse kopers, schrijft De Volkskrant. Ongeveer een derde van de verkochte woningen krijgt een buitenlandse eigenaar. Vooral Duitsers en Slovenen hebben belangstelling voor een huis aan de kust in Kroatië. Sinds 1 januari zijn de Kroaten overgestapt van hun nationale munteenheid op de euro, en dat zal naar verwachting ook een dempende invloed hebben op de woningprijzen.

Ook huurverhogingen zwakken langzaam af

Niet alleen huizenprijzen dalen, ook aan de stijging van de gemiddelde huren in Europa komt langzaam een einde. De internationale huurindex toont dat kwartaalhuurverhogingen afzwakken, zo meldt verhuurplatform HousingAnywhere.

De huurindex analyseert meer dan 52.000 huurwoningen in 24 Europese steden, veelal appartementen en studio’s die gericht zijn op expats en studenten. Uit de gegevens blijkt een gemiddelde stijging van de huurprijzen op jaarbasis van 11,9%. De stijging op jaarbasis komt daarmee 2,4% lager uit dan de stijging in het voorgaande kwartaal.

Dat betekent dat huurprijzen in de meeste Europese steden nog steeds hoger zijn dan vorig jaar. Dat komt door een aanbodtekort en een disbalans op de woningmarkt, zegt HousingAnywhere. Voor een studio betaalt een huurder nog steeds gemiddeld 17% meer op jaarbasis, voor een kamer is dat 11% en voor een appartement 8%.

Europees gezien was de expat of student die een studio in Amsterdam huurt, in het eerste kwartaal van dit jaar met een gemiddelde huurprijs van €2.250 per maand het duurst uit. Daarna volgen Reykjavik met €2.139 en Lissabon met €2.005.

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/ook-europees-gezien-daalt-huizenprijs-bij-denen-en-duitsers-het-hardst/