Makelaarsland: daling aantal bezichtigingen en bieden vlakt af

aantal bezichtigingen

De enorme daling van zowel het aantal bezichtigingen als het aantal biedingen op woningen die worden verkocht door Makelaarsland, is in het begin van 2023 afgevlakt. Dat concludeert Makelaarsland op basis van interne cijfers.

De verschillen met de eerste kwartalen van voorgaande jaren blijven volgens Makelaarsland ‘absurd groot’. Dat komt volgens hen door uitstelgedrag van kopers en verkopers.

Aantal bezichtigingen gehalveerd

In het eerste kwartaal van 2021 en 2022 kregen verkopers nog respectievelijk twaalf (12,1) en tien (10,2) potentiële kopers over de vloer. Nu ligt het gemiddeld aantal bezichtigingen op 5,7. Ten opzichte van vorig jaar is dat maar liefst 44% lager. Het gemiddelde van het eerste kwartaal ligt wel iets hoger dan in de periode december tot en met februari: 5,3 bezichtigingen per woning.

Bron: Makelaarsland

Veel vaker onder vraagprijs geboden

De online makelaar constateert ook dat de markt wat betreft bieden compleet gedraaid is. In het eerste kwartaal van 2022 werd in 79,4% van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Een jaar later ziet Makelaarsland dat 81,3% van de kopers juist gelijk aan (8,8%) of zelfs ónder (72,5%) de vraagprijs biedt. Vergeleken met vorige maand is er wel sprake van een lichte stijging. In februari (15,8%) lag het percentage nog 3,1% lager dan nu het geval is.

Onzekerheid en afwachten

39,1% van de woningkopers en -verkopers stelt momenteel de (ver)koop van een woning uit, zo blijkt uit een flitsenquête van Makelaarsland. Als reden voeren ze de hoge hypotheekrente en dalende huizenprijzen aan. “De veranderingen in de economie en de woningmarkt gaan gepaard met een hoop onzekerheid en een afwachtende houding bij kopers en verkopers”, aldus Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland.

Lees ook: ‘Gerssen (NVM): ‘normale correctie op prijsstijgingen’

Gevraagd naar de verwachtingen van de huizenprijzen, voorspelt 83% van de ondervraagden een (verdere) daling. 38% verwacht dat de prijzen dit jaar één tot vijf procent zakken, 35% verwacht een daling van vijf tot tien procent en 10% voorspelt zelfs meer dan tien procent. “Het is lastig om een voorspelling te doen over de huizenprijzen, maar meer dan tien procent lijkt mij voorbarig”, zegt Van Wijgerden. “Verkopers en kopers zullen op den duur een nieuw evenwicht vinden, waardoor de prijzen weer stabiliseren.”

 

  Bron: https://vastgoedactueel.nl/makelaarsland-daling-aantal-bezichtigingen-en-bieden-vlakt-af/